“Giv os V8-motorerne tilbage” (video)

Så enkelt lyder kravet fra en tidligere F1-boss, som mener, at Formel 1 handler om underholdning, og hvis det element fjernes, så dør forretningen.

Portugals Grand Prix 2020 . Copyright Red Bull Contentpool

Af: Peter Hartig (pha@bmf1.dk) d. 7/1 2021 klokken 10:01

Enhver, der har haft den (store) fornøjelse at opleve - og ikke mindst lytte til - en Formel 1-racers hvinende V10- eller V8-motor, vil nikke bekræftende til udsagnet i overskriften til denne artikel: “Giv os V8-motorerne tilbage”.

Kravet kunne sagtens være kommet fra denne skribent, men æren skal tildeles tidligere F1-boss, Bernie Ecclestone, som mener, at Formel 1 burde støve de gamle V8-motorerne af og bruge dem igen.

Emnet dukker op med jævne mellemrum men fik endnu et spark, da Fernando Alonso i Abu Dhabi kørte nogle præsentationsomgange i sin gamle Renault V10-motoriserede mesterskabsbil fra 2005. De store smil fra samtlige garagers mekanikere var ikke til at tage fejl af, da den dobbelte verdensmester hvinede ned af ørkenbanens langside.Det nuværende problem er økonomi idet teamene, især de private, er voldsomt pressede på grund af de galopperende udviklingsomkostninger til den nuværende og meget kostbare V6-hybridteknologi, som F1 indførte i 2014.

Af samme årsag diskutterer teamene derfor nu mulighederne for en fastfrysning af motorregulativet fra og med 2022, men konstruktørerne (Ferrari, Renault og Mercedes) holder igen, da de betragter Formel 1 som en udviklingsplatform til deres gadebiler.

Den økonomiske problematik kan dog løses meget enkelt, mener Ecclestone, som udmærket er klar over, at hans synspunkt ikke er lige populært alle steder.

”Jeg får problemer med dette (udtalelsen, red.), men lad os grave alle de gamle sugemotorer frem fra lagrene,” udtalte allerede i februar sidste år til Motorsport Magazine, da diskussionen om det kommende budgetloft var på sit højeste.

"Alle har dem stående, omkostningerne dykker lige med det samme, støjen vil være tilbage, og vi kan bruge dem i fem år, mens vi finder en løsning på fremtidens motorer,” fortsatte Ecclestone, som ikke har meget til overs for bilindustriens særinteresser.

Cosworth CA2010 V8.Cosworth CA2010 V8.
Copyright Virgin Racing


”Formel 1 behøver ikke at være relevant for bilindustrien.”

“Man glemmer nemlig, at Formel 1 er en del af underholdningsindustrien, og så snart du holder op med at underholde, så dør forretningen,” fortsætter han og henviser til Hondas beslutning om at trække sig ud af F1 efter næste sæson.

“Honda forsvinder. Red Bull vil bruge motoren, men det kan kun lade sig gøre, hvis de andre (teams, red.) kan blive enige om at fryse (regulativet, red.). Ellers fortsætter de bare med at bruge jeg ved ikke hvor mange penge på at være foran.”

“Lad os slippe af med de åndssvagt dumme motorer, de kører med nu. Fansene på tribunerne er fuldstændig ligeglade med, hvor supereffektive de er, hvor brændstofbesparende de er, hvor holdbare de er,” lyder den utvetydige opfordring fra Bernie Ecclestone.

Det synspunkt er konstruktørerne helt sikkert ikke enige i.

OM SKRIBENTEN

Peter fra BMF1 Peter har været en del af BMF1 næsten siden starten og er især kendt for sin faste serie af Kevin-interviews.

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Rygte: Abiteboul fyret Mazepin ligeglad med Schumacher »