FIA-forvirring: tager point fra Magnussen

Sagen med det løse sidespejl burde egentlig have været lagt i graven, men nej: Nu vender FIA på en tallerken og giver Fernando Alonso sin 7. plads tilbage – på bekostning af bl.a. Kevin Magnussen.

Hollands GP fredag . Copyright Haas F1 - LAT Photo

Af: Jesper Emke Clausen (jc@bmf1.dk) d. 28/10 2022 klokken 08:10

Alpines protest over Haas‘ protest blev afvist i første instans, men Alpine fik alligevel ret, så Fernando Alonsos straf på 30 sekunder ophæves, og han får sin 7. plads fra Austin tilbage, og Kevin Magnussen og co. rykkes en plads ned.

Det er klart – eller hvad?

De fleste F1-journalister i Mexico fik tacoen galt i halsen, da FIA mest af alt lignede en ko på reglementets glatis i går aftes.

Alpine havde protesteret over Haas’ protest mod Alonsos løse sidespejl, som ellers førte til, at Alonso fik en straf på 30 sekunder og derfor røg langt ned i klassementet.

Fernando Alonso. USA's GP 2022Fernando Alonso. USA's GP 2022
Copyright Alpine F1


FIA dømte i første omgang Alpine ude, da man ikke mente, at de havde ret til at protestere over afgørelsen.

Men det ændrede sig så, da Alpine gjorde krav en såkaldt ”Right of Review”, hvor Alpine skal fremlægge ”nye” og ”signifikante” beviser for deres sag.

Og nu bliver det speget: Haas havde protesteret 24 minutter for sent i Austin. Men det var ikke Haas’ skyld: Løbsleden med Niels Wittich i spidsen havde nemlig oplyst Haas om, at de havde 1 time til at protestere, men i henhold til artikel 13.3.5 i det sportslige reglement har man altså kun 30 minutter.

Derfor argumenterede Alpine, at Haas skulle have været hurtigere med at indgive deres protest efter løbet i Austin.

Men Alpine var også selv for langsomme med at indgive deres protest: De indgav deres protest 1 time og 8 minutter, og derfor blev deres protest afvist i første instans.

Mållangsiden op mod Sving 1 på Circuit of the Americas. USAs GP 2022Mållangsiden op mod Sving 1 på Circuit of the Americas. USAs GP 2022
Copyright Red Bull Contentpool


Hvorfor får Alonso så alligevel sin 7. plads tilbage?

Alpine argumenterede i sin ”Right of Review” for, at de først hørte, at Haas’ protest var blevet indgivet 24 minutter for sent kl. 20:53 på løbsdagen.

Alpine argumenterede også for, at det først på mødet efter løbet i Austin, at de hørte, at Haas havde fået forkert information fra løbsledelsen angående tidsfristen for at indgive en protest – hvilket så i FIA’s optik var er ”nyt” og ”signifikant” bevis.

Dermed beholder Fernando Alonso sin 7. plads og Kevin Magnussen og co. rykkes en plads længere ned.

OM SKRIBENTEN

Jesper fra BMF1 Jesper er cand.mag. i Moderne Kultur fra Københavns Universitet med speciale i biler og bor til dagligt i Berlin.

RELATEREDE NYHEDER

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Hvem skal køre ved siden af Kevin i 2023? Mercedes med årets mulighed »