Ungarns GP: Dagen derpå

Hvis årets Grand Prix i Ungarn tilhører nogen, så må det siges at være Lewis Hamilton. Briten var (så godt som) altdominerende under hele weekenden, hvor han både tog sin anden og holdets 3. sejr i sæsonen og McLarens pole position nr. 150.

Lewis Hamilton umiddelbart efter hans sejr på Hungaroring 2012 . Copyright McLaren Group

Af: Lea Petersen (2) (lap_old@bmf1.dk) d. 31/7 2012 klokken 12:07

Det er altid en smule vemodigt at sidde dagen derpå (eller dagen efter dagen derpå, som det jo sådan set er) efter et hæderligt Grand Prix og vide, at der skal gå lidt mere end en måned, før at vi igen kan se Formel 1-racerne suse rundt og brænde en masse gummi og benzin af. Jeg er overbevist om, at jeg ikke er den eneste der synes, at den sommerpause, som vi akkurat lige er trådt ind i, føles utrolig laaaaaaaang. Til gengæld betyder sommerpausen i Formel 1 også en hel masse rygtesmedning, så mon ikke at vi kommer til at få stillet lidt af vores Formel 1-sult i løbet af ”the silly season”.

Nå men tilbage til weekendens begivenheder, for dem var der jo nogen stykker af i Formel 1-land.

Fredag

Fredag blev der vanen tro lagt ud med to ud af i alt tre træningssessioner, og på Hungaroring betød det, at kørerne skulle ud på en ret så beskidt bane.

Hungaroring er ikke en af de baner, hvor der bliver afholdt specielt mange racerløb – tværtimod – og den manglende aktivitet betyder, at der når at samle sig en hel masse skidt og støv på banen, inden at Formel 1-karavanen når dertil. De ungarske løbsarrangører plejer derfor også at feje det meste skidt væk, men det er langt fra nok til, at banen er optimal, når de første kørere tager en tur rundt på banen om fredagen. Den beskidte bane gør også, at det tager lidt længere tid at få kørt nok gummi ned i banen, og alt andet end lige betyder det, at tiderne er noget langsommere først på weekenden.

Lewis Hamilton copyright McLaren Group

Der skete ikke specielt meget nævneværdigt under 1. og 2. frie træning. Lewis Hamilton var hurtigst under begge sessioner, og det tegnede sådan set også billedet for resten af weekenden.

Sebastian Vettel til Ungarns GP 2012 copyright Red Bull Media

Mark Webber til Ungarns GP 2012 copyright Red Bull Media

Hvor McLaren viste styrke, havde Red Bull svært ved at finde momentum, specielt under 1. frie træning, hvor Mark Webber og Sebastian Vettel lå og rodede rundt med 13. og 15. hurtigste tid.

Fredagens 2. frie træning bød på regn ca. 40 minutter inde i sessionen, hvilket gjorde at langt de fleste hold mere eller mindre fik ødelagt deres træning.

Lørdag

For en gangs skyld i den forgangne weekend stod der ikke McLaren og Lewis Hamilton på en session. 3. frie trænings hurtigste mand var nemlig aussien Mark Webber, der endelig så ud til at have kørt sig varm.

Der blev kørt en del allerede fra start af til lørdagens tredje og sidste træningssession. En af grundende hertil skyldes meget muligt regnen under sidste halvdel af 2. frie træning dagen forinden. Regnen betød som sagt, at langt de fleste hold fik ødelagt deres træning, og det var derfor først under weekendens sidste træningssession, at de rigtig kunne begynde at træne long-runs og løbs simulationer.

Ligesom i Monaco er et godt kvalifikationsresultat i Ungarn yderst vigtigt for en kørers løb. Hungaroring bliver derfor også tit sammenlignet med den klassiske bybane i Monte Carlo, med dens små og snoede gader. På begge baner er det så godt som umuligt at overhale, og derfor er det også ofte køreren, der stater fra pole position, som kan nyde godt at et kølende champagnebad fra øverste sejrsskammel efter løbet. I den forbindelse var årets Grand Prix i Ungarn ingen undtagelse.

Nummer 1, 2 og 3 på gridden til Ungarns GP 2012 copyright Red Bull Media

Efter både Q 1, 2 og 3 stod det klart, at manden der skulle slås på Hungaroring i år, var Lewis Hamilton. McLarenkøreren var nemlig hurtigste mand i alle tre kvalifikationssessioner, og dermed tog han også Mclarens pole position nr. 150 i holdets mangeårige karriere i Formel 1.

De næste to pladser på gridden blev besat af henholdsvis Romain Grosjean på P2 og Sebastian Vettel på P3. Det var dog tæt på, at den regerende verdensmester ikke kom videre fra Q1, men han fik dog lige akkurat sneget sig op på en 17. hurtigste tid.

Michael Schumacher Copyright Mercedes AMG

Nico Rosberg Copyright Mercedes AMG

Nogen der ikke ligefrem havde grund til at glæde sig over deres kvalifikation var Mercedes. Hverken Nico Rosberg eller Michael Schumacher formåede at køre sig op i Q3, og de måtte derfor tage sig til takke med henholdsvis P13 og P17.

Mark Webber Copyright Getty Images/Red Bull Racing

Mark Webber levede heller ikke ligefrem op til sin position som nummer 2 i verdensmesterskabsstillingen, og derfor måtte han se bagenderne af hele 10 andre biler foran sig på startgridden til søndagens løb.

Heikki Kovalainen foran Vitaly Petrov Copyright Caterham

Charlie Pic og Timo Glock Copyright Marussia F1

HRTs kørere Copyright HRT

Allerbagerst på gridden var der dog ingen overraskelser at finde, da Caterham, Marussia og HRT igen igen igen indtog pladserne fra P19-P24.

Søndag

Så blev det søndag, og som under en hver anden Grand Prix weekend, er det om søndagen, at det hele kulminerer.

Hamilton med far Anthony og stedmor Linda efter hans sejr på Hungaroring 2012 copyright McLaren Group

Vinderen af Ungarns GP 2012 Lewis Hamilton copyright McLaren Group

Som jeg nævnte tidligere i denne lille klumme, så er kvalifikationen enormt vigtig på Hungaroring, og det kom i al sin enkelthed til udtryk i søndags, da Lewis Hamilton kunne køre en sejr hjem fra pole position. Resultatet kunne dog nemt have set anderledes ud på en anden bane end lige netop Hungaroring, hvor overhalinger er lige så sjældne, som solrige sommerdage i Danmark.

Der er ikke meget at læse ud fra the Icemans ansigtsudtryk copyright Lotus GP

Grosjean giver Hamilton et champagnebad copyright Lotus GP

Podiet til Ungarns GP 2012 copyright Lotus GP

Lewis Hamilton fik nemlig kamp til stregen af de to suverænt kørende Lotus-drenge, ikke mindst af Kimi Räikkönen, der efterhånden er meget sulten efter en sejr. Det blev dog ”kun” til en 2. og 3. plads til Kimi og Romain.

Fernando Alonso til Ungarns GP 2012 copyright Ferrari F1

Det var ikke en helt optimal weekend for Ferrari. De havde simpelthen bare ikke tempoet til at konkurrere om noget bedre end en 5. plads, men når det så er sagt fik holdets førstekører alligevel nogle vigtige point med sig hjem fra Ungarn, og han har derfor stadig en komfortabel føring.

Fernando Alonso blev fejret på sin fødselsdag i weekenden copyright Ferrari F1

Fernando Alonso blev fejret på sin fødselsdag i weekenden copyright Ferrari F1

Selvom at Alonso ikke kunne fejre en sejr i Ungarn, så kunne han i det mindste fejre sin 31 års fødselsdag. Et kæmpe stort tillykke skal der lyde herfra!!

Sebastian Vettel til Ungarns GP 2012 copyright Red Bull Media

Sebastian Vettel til Ungarns GP 2012 copyright Red Bull Media

Mark Webber Copyright Getty Images/Red Bull Racing

Red Bull havde en Grand Prix weekend, der på flere områder mindede om Ferraris. Hvor Alonso og Massa sluttede på henholdsvis 5. og 9. pladsen, sluttede Vettel og Webber på 4. og 8. pladsen. Webber, der ligger nummer 2 i VM-stillingen var derfor ikke helt tilfreds med kun at tage 4 point med sig fra Ungarn.

Bruno Senna får lidt skygge og noget at drikke til Ungarns GP 2012 copyright Williams F1

Senna og Maldonado til Ungarns GP 2012 copyright Williams F1

Med sin 8. plads sluttede Mark Webber bag Williamskøreren Bruno Senna, som efter min mening kørte sit livs bedste Formel 1 løb. Bruno Sennas 7. plads betød også, at han sluttede langt foran sin holdkammerat Pastor Maldonado på 13. pladsen.

Michael Schumacher til Ungarns GP 2012 copyright Mercedes AMG

Michael Schumacher til Ungarns GP 2012 copyright Mercedes AMG

Nico Rosberg til Ungarns GP 2012 copyright Mercedes AMG

Titlen som søndagens største taber må i mine øjne tilfalde Michael Schumacer, der havde problemer allerede inden at løbet rigtig gik i gang. Problemer med hans bil betød, at der må køres en ekstra formationsomgang, og den 7 dobbelte verdensmesters løb måtte starte fra pid-lane. Schumis nedtur stoppede dog ikke der, og med få omgange tilbage trillede han i pit fra P18. Endnu engang sluttede Nico Rosberg altså bedre end sin mere erfarende holdkammerat.

Det var så det for denne gang – næsten i hvert fald – for i skal jo lige have undertegnedes helt og aldeles subjektive hot og not top 3. Here it goes:

Hot

Lewis Hamilton, som formåede at være (næsten) altdominerende både fredag, lørdag og søndag.

Lotus og ikke mindst Kimi Räikkönen, som kørte et rigtig godt løb i søndags. Mon ikke at the IceMan snart (eller snart og snart - der går jo lige noget tid før at der bliver kørt igen) tager sin første sejr i sæsonen?

Senna, for at have kørt sit bedste Formel 1 løb til dato.

Not

Michael Schumacher. Den 7 dobbelte verdensmester har bare ikke formået at komme tilbage til fordoms styrke, og det sås tydeligt til weekendens Grand prix.

Maldonado. Udover de 25 point han fik for sin sejr i Spanien, er det ellers kun blevet til i alt 5 point til Williamskøreren. I weekenden tog han så endnu et skridt i nedadgående retning, da han fik en drive-through straf efter at have kørt Paul di Resta af banen. Derudover fastslog han i et interview om lørdagen, at ”selv Bruno havde været ret hurtig under kvalifikationen”. Talk about stjernenykker!

Jeg er ikke kæmpe fan af Hungaroring, men når det så er sagt, synes jeg nu alligevel at det var et hæderligt løb vi var vidner til i søndags. Men det bedste løb i sæsonen? Not so much.
Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Ungarns GP - Sejr til Hamilton PURE problemer »