Østrigs GP: Løbet LIVE. Bottas vinder

Det der kunne ligne en ørkenvandring er overstået. Formel 1 feltet har endelig fundet asfalten igen og vi er nu klar til at se årets 1. Formel 1 løb, LIVE fra Østrig. Tre hold på podiet. Mercedes, Ferrari og McLaren.

Løbet LIVE. . Copyright Bil Magasinet BMF1

Af: Allan (arh@bmf1.dk) d. 5/7 2020 klokken 14:07

Corona pandemien satte, i sidste øjeblik, en stopper for det oprindelige åbningsløb i Australien, da panikken bredte sig i paddock, efter mindst en person i paddosk, var blevet smittet.

Flere måneder senere, er der taget mange forholdsregler for at sikre, at det ikke sker igen, hvilket betyder at vi nu er klar til at se Formel 1 igen. Faktisk er det hele 217 dage siden, vi sidst så et Formel 1 løb.

Den mest drastiske forholdsregel må være, at der ikke er tilskuere på lægterne, hvilket så er er erstattet af store bannere.

Vigtigst er det dog, at Formel 1 er igang igen. Et nyt løb venter på os og BMF1 følger det selvfølgelig LIVE, som altid.

Mercedes har vist, at de på ingen måde har lænet sig tilbage, med en formodning om, at de bare er de bedste. Nye innovative tiltag, som det omdiskuterede DAS system, har fundet vej til deres 2020 racer, der hele weekenden har set urørlig ud.

Det er dog ikke den store overraskelse, hvis man skal være helt ærlig. Den store overraskelse er Racing Point, med deres lyserøde Mercedes, som mange efterhånden kalder den.

De var hurtige under vintertesten, hvilket de har holdt fast i og nu er med blandt de hurtigste. Hurtigere end Ferrari, ser det ud til.

Netop Ferrari ligner en mega skuffelse. Det var tæt på, at ingen af dem nåede videre til Q3, men til sidst, var det "kun" Sebastian Vettel, der måtte tage til takke med en placering som nummer 11. Meget skuffende, især for en 4. dobbelt verdensmester, der kæmper for at sikre sig et sæde i 2021.

Ferrari og Vettel med mundbindFerrari og Vettel med mundbind
Copyright Ferrari


En sidsteøjeblikstraf til Hamilton, betyder at han rykker ned til startposition P5. Det åbner løbet mere op og sender Veratappen helt frem i front.

Formel 1 bilerne, har fundet vej ud til startgridden, hvilket betyder at vi nu nærmer os starten af Østrigs Formel 1 Grand Prix.

Det er værd at bemærke, at Max Verstappen, som den eneste i top 10, starter løbet på medium dæk.

Det betyder, at han ikke vil stå lige så godt fast i starten af løbet, som de øvrige omkring ham, men at han formegentlig kan holde bilen på banen i længere tid.

Ifølge Pirelli, vil Medium dækket være det rigtige at starte på. Adspurgt at Luna Christoffi, ville han, hvis han selv kunne vælge frit, vælge Medium/Hard, som den bedste kombination i det varme vejr.

Inden nationalsangen, blev der holdt et minuts stilhed for at vise support til "Black Lives Matters" bevægelsen. De fleste kører valgte at knæle samtidig, men der var nogle, der blot valgte at holde stilheden og ikke knæle.

Kørerne er nu hoppet ned i deres biler og vi nærmer os starten på opvarmningsomgangen.

Det betyder også, at vi snart skal se starten på årets første løb. En start der kan blive yderst spændende.

Mekanikerne har forladt gridden og har overladt asfalten til de 20 Formel 1 biler. Nu sendes holdet afsted på opvarmningsomgangen.

Alle bilerne kommer som planlagt afsted, hvilket betyder at vi nu er snublende tæt på løbsstart.

Bilerne er tilbage på startgridden og det grønne flag viftes bag feltet.

Lamperne tændes

Lamperne slukkes og løbet er i gang. Bottas tager starten, mens Norris presser Verstappen.

Hamilton og Albon kæmper tæt. Mens Magnussen tager mange placeringer bagerst i feltet.

Omgang 3/71 Bottas har slået et hul på 2,5 sekunder, men får besked på at passe på sin bil. Magnussen er oppe som nummer 13, mens Grosjean er nede som nummer 18.

Hamilton er forbi Norris, der bliver presset af Perez.

Vettel er oppe som nummer 10 og presser Stroll i kampen om P9. Vettel er på Medium dæk, mens Stroll er på de bløde.

Omgang 7/71 Hamilton kan ikke komme forbi Albon. Samtidig sætter Bottas hurtigste omgang og er nu næsten 3 sekunder foran Verstappen.

Magnussen bliver overhalet af Kvyat i Alpha Tauri raceren, så han er nede som nummer 14 igen.

Vettel er fortsat indenfor et sekund efter Stroll.

Omgang 9/71 Hamilton smutter forbi Albon og er oppe som nummer 3. Der er 7,5 sekunder op til Verstappen og yderligere 3,5 sekunder op til Bottas.

Problemer for Verstappen Red Bull raceren laver problemer for Verstappen, der ser ud til at have en elektronisk fejl.

Hamilton er nu oppe som nummer to og er nu under 8 sekunder efter Bottas.

Verstappen kommer tilbage til pitten, men selvom man vælger at skifte hjul, ser det ud til at være slut for ham.

Red Bull trækker Verstappen ud af løbet

Kampen om P9 står mellem Stroll, Vettel og Ricciardo. Vettel er eneste mand daf de tre, der har medium dækket på, hvilket ser ud til at være hans fordel lige nu.

Racing Point raceren er hurtig på langsiderne, hvilket er grunden til at Vettel ikke er forbi endnu. I svingene kommer Ferrari helt op bag den lyserøde racer.

Ricciardo i problemer alt fart er røget ud af Ricciardos Renault. Han kører i pit og udgår.

Ocon i den anden Renault, presser Kevin Magnussen i kampen op P12.

Vettel kommer forbi Stroll og er oppe som nummer 8. Gasly rykker også forbi Stroll.

Omgang 21/71 Hamilton sætter ny hurtigste tid. Samtidig kører Grosjean af banen og er nu bagerste mand.

Stroll kører direkte i garagen. Så er han også ude. Det sender Kevin op på P11.

Omgang 23/71 Ferrari kalder Leclerc i pit, men han smutter forbi pitten og tager en omgang mere.

Ocon presser Magnussen hårdt, men danskeren trækker fra i de hurtige sving, hvilket sender ham tættere på Kvyat på P10.

Omgang 25/71 Hamilton kører meget hurtigere end Bottas, der har problemer med trafikken.

Kevin kører af Ocon presser Kevin, men det ser ud til at der var en fejl på HAAS raceren. Kevin er ude og det sender sikkerheds bilen ud.

Det så ellers godt ud for Kevin.

Pitstop under Safty car Bottas pitter og Hamilton kommer ind lige efter.

Faktisk ser det ud til at alle kommer ind. Racing Point slipper Perez ud, i siden på Norris. De undgår kontakt, men det var tæt på.

Hele feltet, med undtagelse af Perez, er på Hard dækket. Perez er på Medium og prøver således, som den eneste, at tage Soft Medium kombinationen. Spændende.

Latiffi og Grosjean, der begge er taget med en omgang, bliver sendt forbi feltet. Så vi er tæt på at få genstartet løbet.

4 biler er ude. Magnussen, Stroll, Ricciardo og Verstappen.

Løbet er genstartet Bottas tager starten, mens Sainz, der var ved at presse Leclerc, tager Vettel ud, da han forsøger at tage den indenom spanieren, der kommer bredt ud.

Vettel ryger helt ned som nummer 15, i det tætte felt. Norris presser på, men taber selv momentum og bliver overhalet af Perez.

Omgang 34/71 Bottas sætter hurtigste omgang og trækker fra Hamilton. Albonm kan ikke rigtigt følge med, mens Leclerc nærmer sig Norris.

Hamilton svarer igen og sætter hurtigste omgang.

Radio melding til Hamilton Mercedes siger at de vil skrue ned for motorerne, mens Hamilton siger at han vil angribe Bottas.

Vettel er fortsat kørende og bevæger sig stille og roligt op gennem feltet igen.

Leclerc, der nærmede sig Norris, ser ud til igen at tabe tid til ham. samtidig kunne det tyde på, at Sainz igen er ved at nærme sig.

Omgang 41/71 Efter Kevin blev meldt ud af kampen om P10, er den kamp skiftet over til en kamp mellem Kvyat på P9, Ocon på P10 og Giovanazzi på P11.

På P12, blot lidt over et sekund efter Iatlieneren, finder vi George Russell i Williams raceren. Det vil være som en sejr for Williams, hvis de kan få et enkelt point her.

Radiomelding til Mercedes kørerne De bliver advaret om, at de skal holde sig væk fra kantstenene d man mener at det kan være det der har udløst sensor problemerne.

Kort efter bliver det sagt, at de har problemer begge to. Lewis siger at han bruger mindre curbs end Bottas, så han vil stadig angribe.

Omgang 46/71 Räikkönen smutter forbi Russel og sender Williams raceren ned som nummer 13. Latiffi i den anden Williams racer, er nede i bunden.

Seriøs melding til Mercedes kørerne Mercedes tekniske chef, James, melder ud at det er vigtigt, at de ikke kører på nogle curbs.

Bottas får besked på, at hans problemer er værre end Hamiltons. Men han trækker fra Hamilton, der ser ud til at tage beskeden mere alvorlig.

Nede i den bagerste del af feltet, er Vettel nu ved at tage Russell, samtidig med at Ocon presser Kvyat.

Grosjean kører af banen men ser ud til at finde en lang vej tilbage. Garagen gør klar til at tage ham ud af løbet.

Russell ude Problemer med Mercedes motoren, sender ham ud af løbet. Samtidig udgår Grosjean også, efter det der lignede bremse problemer.

Albon pitter på omgang 52/71 lige efter der kom Safty Car igen.

Leclerc pitter også, det samme gør Vettel.

Udgået er Russell, Grosjean, Magnussen, Stroll, Ricciardo og Verstappen.

Efter Albons stop, er Perez nu oppe som nummer 3 i Racing Point raceren.

Sikkerhedsbilen kommer ind efter denne omgang.

Løbet genoptaget Bottas slår straks et hul til Hamilton, men Albon presser Perez.

Albon smutter forbi Perez.

Ny saftycar Kimi Räikkönen taber højre forhjul. Holdet fik ikke sat det fast under pitstop. Der er en bøde på vej til Alfa Romeo.

Bilerne bliver sendt gennem pitten da Kimi's racer holder på start/mål langsiden. Det betyder også, at pitten er lukket for pitstop, til fortrydelse for dem der ikke fik skiftet sidst.

Hele 7 biler er nu ude af løbet. Hård start på sæsonen.

Alt denne ballade, betyder at Vettel meget vel, kan ende med at få point, til trods for hans uheld. Han er oppe som nummer 11, inden løbet igen bliver givet frit.

Omgang 59/71 Inden sikkerhedsbilen kommer ind, er stillingen Bottas, Hamilton, Albon, Perez, Norris, Leclerc, Gasly, Ocon, Sainz og Kvyat.

Løbet er igen givet frit. Bottas tager starten igen. Det var tæt på, at Bottas gav den fri for tidligt.

Albon og Hamilton kollidere Albon kommer udenom Hamilton i et sving, men de to rammer hinanden.

Det går kun ud over Albon. Tom K mener at Hamilton bør blive straffet for det.

Omgang 64/71 radiomelding til Hamilton om, at han har gearkasse problemer og han skal passe på sin racer.

Perez er oppe som nummer 3, mens Leclerc rykker op som nummer 4 på friske dæk.

Tæt kamp mellem Norris og Sainz. Vettel tæt på P10.

Straf til Hamilton 5 sekunders straf for at kollidere med Albon. Ringe trøst for Albon, der er rykket forbi Vettel og nu er oppe som nummer 11.

Straf til Perez 5 sekunder for at kører for hurtigt i pitten.

Albon ude teknisk fejl.

Kontakt mellem Perez og Norris. Perez ser slet ikke, at Norris er smuttet indenom ham.

Kvyat ude Kollaps af baghjulsophænget på Alpha Tauri raceren efter at baghjulet eksploderede.

Bottas vinder løbet, foran Leclerc og Lando Norris, der lige præcist kommer indenfor 5 sekunders afstand til Hamilton, der slutter som nummer 4.

Norris sikre sig samtidig et ekstra point, for hurtigste omgang.

McLaren og Norris er i 7. himmel.

Sessionsresultat

Bemærk! Det angivne dæk viser hvilken compound som køreren har kørt med.

P. Kører Team Dæk Tid Stop Point
1. Valtteri Bottas Mercedes AMG
S
H
1T30:55.739 1 25
2. Charles Leclerc Ferrari
S
H
M
1T30:58.439 2 18
3. Lando Norris McLaren
S
H
M
1T31:01.230 2 16
4. Lewis Hamilton Mercedes AMG
S
H
1T31:01.428 1 12
5. Carlos Sainz Jr. McLaren
P
1T31:04.642 2 10
6. Sergio Perez BWT Racing Point
P
1T31:10.831 2 8
7. Pierre Gasly Scuderia AlphaTauri
P
1T31:12.421 2 6
8. Esteban Ocon Renault F1 Team
P
1T31:13.195 2 4
9. Antonio Giovinazzi Alfa Romeo Racing
P
1T31:16.885 2 2
10. Sebastian Vettel Ferrari
P
1T31:20.284 2 1
11. Nicholas Latifi Williams
P
1T31:27.389 2 0
12. Daniil Kvyat Scuderia AlphaTauri
P
69 omg. 2 0
13. Alexander Albon Red Bull Racing
P
67 omg. 2 0
DNF / Ikke-fuldførte
14. Kimi Räikkönen Alfa Romeo Racing
P
53 omg. 2 0
15. George Russell Williams
P
49 omg. 2 0
16. Romain Grosjean Haas F1 Team
P
49 omg. 2 0
17. Kevin Magnussen Haas F1 Team
P
24 omg. 2 0
18. Lance Stroll BWT Racing Point
P
20 omg. 2 0
19. Daniel Ricciardo Renault F1 Team
P
17 omg. 2 0
20. Max Verstappen Red Bull Racing
P
11 omg. 2 0
Pirelli dæktyper i 2020:
W
= Regnvejrsdæk ("Wet")
I
= Regnvejrsdæk til let regn ("Intermediate")
H
= Hard dæk
M
= Medium dæk
S
= Soft dæk


Hvis dækket ikke er farvet, så betyder den angivne cirkel følgende:
P
= Pirelli (1950 - nu)
G
= Goodyear (1964 - 1998)
M
= Michelin (1978 - 2006, ikke alle år)
B
= Bridgestone (1997 - 2010)

OM SKRIBENTEN

Allan fra BMF1 Allan er en af grundlæggerne af Bil Magasinets Formel 1 side og er en af de mest erfarne Formel 1 skribenter i Danmark.

RELATEREDE NYHEDER

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Mercedes sorte bemaling kan give problemer Østrigs GP; løbsresumé: Bottas vinder hektisk sæso »