Formel 1 er nærmest vokset uafbrudt i USA i løbet af de seneste år.
Takket være Netflix og Drive To Survive har Liberty Media skabt en kæmpe overskudsforretning de sidste par år på trods af, at F1 traditionelt har haft vanskelige kår i USA.
Vi skal ikke særlig langt tilbage i tiden for at finde sæsoner, hvor der slet ikke blev kørt F1-løb i USA, men nu har vi altså 3 baner: Miami, Austin og Las Vegas.
Haas til Las Vegas GP.
Copyright Haas F1 - LAT Photo
De forskellige teams har de senste år kunnet hente en masse sponsorer og penge fra USA, og mange amerikanske virksomheder agerer som regel globalt og benytter sig af Formel 1 som et kæmpe reklameskilt for deres produkter.
Men den tid kan snart være forbi, og det skyldes Trumps toldsatser, der skaber usikkerhed om den globale samhandel - og dermed også for Formel 1.
Haas er et team, som befinder sig i en særlig knibe:
Haas er det eneste team, som er registreret i USA, og Haas kan hurtigt få økonomiske problemer. Ejeren Gene Haas har skabt sin milliardformue takket være CNC-fræsemaskiner, og firmaet er kraftigt afhængigt af at kunne eksportere dem.
Kevin Magnussens Haas i svøb
Copyright BMF1.dk
Den 8. april udsendte
Haas en erklæring på deres hjemmeside om de forestående toldsatser, der kort sagt fortalte, at efterspørgslen er nærmest forsvundet, og at det kommer til at gå ud over medarbejderne.
Haas er ikke kun afhængig af eksport. For overhovedet at kunne producere CNC-maskinerne, har man brug for råvarer, der bliver dyrere som følge af toldsatserne. Det betyder ringere produktionsbetingelser i USA, og dermed ender Haas-maskinerne med ikke længere at være konkurrencedygtige på det internationale marked.
Men det er ikke kun Haas, der sidder i toldsaksen:
Reklamepartnere og sponsorer, der netop har investeret i Formel 1, kunne finde på at springe fra igen på grund af den usikre situation.
USAs Grand Prix 2018. Daniel Ricciardo i lokalt inspireret tøj
Copyright Red Bull Contentpool
"Vi har sponsorer, der er i gang med at analysere situationen meget nøje", fortæller den adm. direktør hos Racing Bulls
Peter Bayer. "Men indtil nu har det ikke haft en stor effekt."
Problemet er bare ikke så meget de kortsigtede problemer men snarer de manglende investeringer på lang sigt:
Den store usikkerhed gør, at velkendte og potentielt nye sponsorer holder på pengene og venter med at investerer i F1 og F1-teams, fordi man ikke kan forudsige den økonomiske virkelighed under så usikre forhold.
Ferrari er i en lignende situation: HP er en stor sponsor for det italienske team, men hos HP er man som computer- og printerproducent også meget afhængig af den globale samhandel.
Teamchefen hos Ferrari
Vasseur udtaler: "Vi har ikke kun reklamepartnere men også rigtig mange leverandører fra USA. Vi køber også mange råvarer for Kina."
Vasseur tilføjer også, at det størsyte problem er usikkerheden, der kommer til at påvirke den økonomiske side af F1 i den nære fremtid.
Lewis Hamilton i Ferrarirød
Copyright Ferrari
Den nye administration i USA gør det også mere vanskeligt at rejse til USA med Formel 1:
Op til F1-grandprixet denne uge i Miami blev alle medarbejdere hos de forskellige teams, FIA osv. Opfordret til at sende deres personoplysninger og forskellige oplysninger om opholdet. Tidligere var det nok at have et arbejdsvisum.
Tiderne har ændret sig. Også for Formel 1.