Dresscode-kaos i Saudi-Arabien

At der overhovedet skal afholdes et Formel 1-løb i Saudi-Arabien er i sig selv kontroversielt nok. Men nu skaber Saudi-Arabiens regler for påklædning også problemer.

Abu Dhabis Grand Prix 2019 . Copyright Red Bull Contentpool

Af: Jesper Emke Clausen (jc@bmf1.dk) d. 19/10 2021 klokken 14:10

Tøjmode og Formel 1 har altid været tæt knyttet til hinanden – bare tænk på de forskellige sponsorer og tøjmærker i tidens løb som f.eks. Hugo Boss, Tommy Hilfiger, Puma osv.

Men nu har Saudi-Arabiens regering sendt en liste til F1 og F2 om krav i forbindelse med acceptabel og uacceptabel påklædning i værtslandet, når der køres race i Saudi-Arabien i starten af december.

Det skriver den spanske avis Marca.

Der er – ikke overraskende – især fokus på kvindernes påklædning:

Kvinder må f.eks. ikke bære for meget makeup, intet gennemsigtigt tøj, ingen kjoler eller nederdele, der slutter over knæet, ingen minikjoler, intet tøj der blotter stropper, intet tætsiddende tøj og ingen bikinier.

Saudi ArabienSaudi Arabien
Copyright formula 1


Mændene slipper dog heller ikke for et par regler:

Bermudashorts, almindelige shorts, tanktops og tætsiddende bukser er forbudt for alle mænd, også selv om temperaturen i Jeddah, hvor løbet køres, som regel er over 30 grader.

Reglerne gælder også i pitten, hvor temperaturerne som regel er meget højere end på banen pga. varme motorer, komponenter osv.

At Formel 1 skal køre i Saudi-Arabien har vakt stor vrede blandt interesseorganisationer for menneskerettigheder, og det saudiske grandprix har igen bragt begrebet ”sportswashing” på banen, hvor tvivlsomme regimer forsøger at forbedre deres image ved at afholde store sportsarrangementer som f.eks. Formel 1.

10 år med Formel 1 i Abu Dhabi10 år med Formel 1 i Abu Dhabi
Copyright BMF1


Det er dog nok første gang, at et værtsland direkte udstikker specifikke regler for påklædningen under et Formel 1-løb.

OM SKRIBENTEN

Jesper fra BMF1 Jesper er cand.mag. i Moderne Kultur fra Københavns Universitet med speciale i biler og bor til dagligt i Berlin.

RELATEREDE NYHEDER

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« O’Ward: Selvfølgelig vil jeg til Formel 1 Red Bull manglede Newey »