Europa-Parlamentet støtter efterforskning af F1

Efter klager fra Sauber og Force India har EU’s konkurrencemyndigheder tidligere meddelt, at man ønsker at undersøge Formel 1 for konkurrenceforvridende virksomhed. Dette støttes nu officielt af Europa-Parlamentet.

Feltet lige efter start på det spanske grand prix . Copyright Ferrari Media

Af: Peter Hartig (pha@bmf1.dk) d. 15/2 2017 klokken 10:02

I forbindelse med fordelingen af præmiepengene for 2015 klagede Sauber F1 og Force India til EU over Formel 1 og ledelsen bag for at drive konkurrenceforvridende virksomhed. Begge teams har hele tiden været hårde modstandere af, at den såkaldte Strategy Group, som består af de seks største F1-teams, blokerede for indførelsen af et budgetloft, men klagen har også gået på uens fordeling af præmiepengene.

Klagen ledte til, at EU i januar besluttede at iværksætte en undersøgelse af Formel 1’s ledelses- og betalingsstruktur. Anneliese Dodds, et britisk medlem af EU-parlamentet, forlanger en ”omgående efterforskning af hensyn til bekymringen for (manglende, red.) konkurrence” i F1.

Som eksempel modtog Ferrari 917 mio. DKK i præmiepenge, mens økonomisk skrantende Manor F1 Team modtog knapt 400 mio. DKK. Manor er i dag gået konkurs.

Den nye ejer Chase Carey fra Liberty Media og tidligere ejer af F1, Bernie Ecclestone
Copyright Telegraph


Endvidere udtrykker Dodds også bekymring omkring salget af Formel 1 til amerikanske Liberty Media og om FIA (den internationale motorsportsorganisation, red.) har fået en rimelig del af kagen. FIA modtog kun afkastet af sin 1 % aktieandel i de tidligere ejere, CVC Capital Partners, da de solgte F1-cirkusset sidste år. Til sammenligning inkasserede CVC lidt over en halv mia. DKK på salget til Liberty Media.

Årsagen til EU’s interesse er alvorlig nok, idet at det til syvende og sidst handler om jobs. Således beskæftiges mere end 40.000 mennesker i den såkaldte ”Motorsport Valley”, området hvor Manor tidligere lå og hvor flere teams og fabrikker også er hjemmehørende.

Manor kunne måske være reddet med en mere retfærdig fordeling af præmiepengene, mener flere iagttagere.
Copyright Manor Racing


”Vi må sikre os, at vi ikke mister flere vigtige jobs i denne sektor og dermed tillader, at en sport, som har mere end 500 millioner fans, bliver mindre konkurrencepræget,” udtalte Dodds.

Hvis F1 dømmes skyldig i konkurrenceforvridende virksomhed, kan de tidligere ejere ende med en regning på op til 10 % af den årlige indtjening, hvilket vil sige omkring 11 milliarder DKK i bøde.

OM SKRIBENTEN

Peter fra BMF1 Peter har været en del af BMF1 næsten siden starten og er især kendt for sin faste serie af Kevin-interviews.

RELATEREDE NYHEDER

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Honda tager et stort sats Boullier vil gøre fortidslevn lovligt »