Er Vettel færdig som førstekører for Ferrari?

Først en stærk teamkammerat, så en dårlig kvalifikation, et crash og en straf – og en plads som nr. 16. ved den britiske grand prix. Er Vettel ved at miste sin status som førstekører hos Ferrari?

Sebastian Vettel . Copyright BMF1

Af: Jesper Emke Clausen (jc@bmf1.dk) d. 15/7 2019 klokken 21:07

Det hele startede ellers så lovende: Det virkede som om, at Ferrari havde den hurtigste bil under forberedelserne til sæsonen, men siden har den ene skuffelse afløst den anden hos Ferrari: Enten har det været tekniske problemer, strategifejl under løbene eller kørerfejl. Og det har især ramt den ellers sejrsvante Vettel.

Tyskeren skal passe på ikke at miste sin status som førstekører hos Ferrari – det mener i hvert fald Ralf Schumacher, som arbejder som kommentator for Sky Sports.

Det britiske grand prix var vand på Vettel-kritikernes mølle: Mens Leclerc formåede at kæmpe med Verstappen og kunne holde ham bag sig, kunne Vettel ikke gøre ham kunsten efter og blev ret hurtigt overhalet af den flyvende hollænder, for så at køre op i Verstappen få sekunder senere.

Tyskeren var dog klar over sin fejl og gik direkte hen til Verstappen og undskyldte efter løbet. Men sådan en hændelse sætter selvfølgelig sine spor – både hos Vettel og hos hans team.

Sebatian Vettel bliver ikke verdensmester igen, slet ikke med Ferrari, skriver tyske Der Spiegel. David Coulthard, der analyserer Formel 1-løbene for den britiske kanal ”Channel 4” sammenligner Vettels situation med Michael Schumachers tid hos Mercedes: Sebastian Vettel er lidt over sidste salgsdato og mangler det sidste for at kunne kæmpe på højeste niveau. Det er i hvert fald tankevækkende, at Vettel tre gange i træk er kommet i mål efter Leclerc.

Det kræver gode boller at køre F1Det kræver gode boller at køre F1
Copyright BMF1


Der kan dog også være en anden forklaring på tyskerens problemer: Efter den tabte løbssejr i Canada begyndte Ferrari at ændre på bilen, så den passer bedre til Leclercs kørestil. I starten af sæsonen havde begge kørere problemer med understyring. Derfor besluttede Ferrari at få mere vægt på forakslen, så bagenden på SF90 blev mere urolig. Det er ikke noget problem for Leclerc, men efter kvalifikationen på Silverstone klagede Vettel over manglende tillid til bilen pga. den løse bagende.

Tilbage er spørgsmålet om, hvem Ferrari vælger at satse på i fremtiden. Officielt siger Ferraris teamchef Mattia Binotto, at de seneste resultater ikke betyder noget internt for teamet. Hvis der skulle opstå en særlig situation under et løb, "har Sebastian prioritet", sagde italieneren før grand prixet i England. Denne prioritet har Vettel fortsat efter katastrofeløbet på Silverstone.

Teamchef Mattia BinottoTeamchef Mattia Binotto
Copyright BMF1


"Sebastian er professionel, og han kan vurdere sin egen præstation, også sine egne fejl", sagde Binotto. "Vores opgave er bare at give ham en bil, der er afstemt efter ham og som passer til ham."

Det er dog tvivlsomt, om Ferrari kan nå at lave en bil, der passer til Vettel inden de kommende to løb på Hockenheimring (28. juli) og Budapest (4. august).

Måske satser Ferrari mere på næste sæson og giver allerede op i år. Vettels kontrakt med Ferrari løber indtil udgangen af 2020.

Tyskeren vil med vold og magt vinde verdensmesterskabet med Ferrari – men i øjeblikket har han mere end nok at gøre med at slå sin egen teamkammerat.

OM SKRIBENTEN

Jesper fra BMF1 Jesper er cand.mag. i Moderne Kultur fra Københavns Universitet med speciale i biler og bor til dagligt i Berlin.

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Englands GP ‘Hot or Not’ Haas overvejer kørersammensætningen »