Canada dagen derpå: Underholdning på højt niveau!

Canadas Formel 1-grandprix blev sæsonens mest underholdende løb, hvor især danske Kevin Magnussen stod formåede at imponere i den første del af løbet. Flere af kørerne må dog leve med dybe ridser i lakken efter løbet.

Canadas Grand Prix 2024 . Copyright Red Bull Contentpool

Af: Jesper Emke Clausen (jc@bmf1.dk) d. 10/6 2024 klokken 09:06

Canadas Formel 1-grandprix leverede endelig den hårdt tiltrængte spænding og action efter et kedeligt løb i Monaco.

Vi startede ud med en ufattelig tæt kvalifikation, hvor George Russell og Max Verstappen satte præcis den samme tid – noget, som ikke er set siden løbet i Jerez tilbage i 1997, hvor Jacques Villeneuve, Michael Schumacher og Heinz-Harald Frentzen alle satte identiske tider.

Og selv om løbet endte med at få en måske forudsigelig vinder med Max Verstappen, så var der spænding om resultatet lige til det sidste:

Canadas Grand Prix 2024. Sejr til Max Verstappen i et vådt løb. PodietCanadas Grand Prix 2024. Sejr til Max Verstappen i et vådt løb. Podiet
Copyright Red Bull Contentpool


Verstappen måtte kæmpe hårdt mod både George Russell og havde af og til svært ved at holde bilen på banen. Det var en arbejdssejr for hollænderen, der krævede kørekunst på højt niveau – og Verstappen leverede varen.

Lando Norris var uheldig med en safety car, som blev udløst af Logan Sargeant, der på trods af en lovende kvalifikation har for vane at parkere sin Williams-racer i barrieren under løbene.

Danske Kevin Magnussen bidrog i høj grad til underholdningen på de første omgange af løbet, da Haas havde valgt at starte på de såkaldte full wet-dæk, hvilket gav danskeren meget bedre vejgreb på den våde bane. Magnussen formåede at køre sig op på en 4. plads, men et kikset pitstop ødelagde drømmene om point til danskeren i Canada.

Canadas Grand Prix 2024. Kevin Magnussen i regnenCanadas Grand Prix 2024. Kevin Magnussen i regnen
Copyright Haas F1


Desværre bliver vi nødt til at tale om Red Bulls interne personalebesætning: Sergio Perez har netop forlænget med Red Bull for yderligere 2 år, og indtil videre har han kvitteret med at udgå i Q3 og crashe for hårdt i både Monaco og Canada.

Perez formåede at udgå i Q1, ødelægge sin Red Bull under løbet, udgå og endda få en placeringsstraf til næste løb i Spanien og en bøde på ca. 190.000 kr. til teamet fordi mexicaneren kørte sin smadrede bil tilbage i pitten og strøede vragdele ud over hele banen.

Det virker underligt, at Red Bull har valgt at fortsætte med Sergio Perez ved siden af Max Verstappen de næste 2 år, når det østrigske team har unge lovende talenter i både Yuki Tsunoda og Liam Lawson.

Mon det er Perez’ mexicanske sponsorpenge, der vejer tungest hos Red Bulls HR-afdeling?

Canadas Grand Prix 2024. George Russell på pole position med præcis samme tid som Max VerstappenCanadas Grand Prix 2024. George Russell på pole position med præcis samme tid som Max Verstappen
Copyright Mercedes AMG


Mercedes virker til at have fundet farten i bilen: Russell førte de første 20 omgange af løbet, og briten var tydeligt skuffet på trods af en 3. plads og en tur for podiet, for Mercedes var hurtige nok til at vinde – mente Russell.

Umiddelbart virker det til, at Mercedes-raceren nu har ramt samme niveau som McLaren og måske endda Red Bull, hvilket er et godt tegn for resten af sæsonen, og måske har Mercedes en potentiel vinderbil med de nyeste opgraderinger.

Og det er interessant, for Max Verstappen har endnu ikke udelukket at skifte til Mercedes. Jos Verstappen, Max Versstappens velkendte far, skulle efter sigende have fortalt Toto Wolff, at hvis bilen bliver hurtigere, så kunne man godt finde på at tale om tingene.

I øjeblikket tyder det dog på, at Mercedes henter Kimi Andrea Antonelli til Mercedes som erstatning for Lewis Hamilton.

Lewis Hamilton var ualmindeligt selvkritisk efter løbet og kaldte det for et af hans værste på trods af en godkendt 4. plads: Den 7-dobbelte verdensmester tabte for lang tid bag Fernando Alonso i starten af løbet, og startede som nr. 7 efter en ringe kvalifikation. Mercedes kunne have vundet, mente Hamilton efter løbet.

Lewis Hamilton. Canadas GP 2024Lewis Hamilton. Canadas GP 2024
Copyright Mercedes AMG F1 - LAT Images


Løbet i Canada endte som en kæmpe maveplasker for Ferrari:

Charles Leclerc havde ellers lige vundet Monacos grandprix, og forventningerne var høje, men både Leclerc og Sainz røg ud i Q2 under kvalifikationen. ”Vi er simpelthen for langsomme”, udtalte Leclerc efter kvalifikationen.

Værre gik det for Ferrari under løbet, hvor Leclerc fik motorproblemer, hvilket igen førte til forkerte sats på det forkerte dæk på det forkerte tidspunkt – og udgå til sidst.

Endnu værre gik for Carlos Sainz, som spandt på den halvvåde bane, og tog stakkels Alexander Albon med i faldet.

Australiens Grand Prix 2024. Sejr til Carlos Sainz Jr. efter at Max Verstappen måtte udgåAustraliens Grand Prix 2024. Sejr til Carlos Sainz Jr. efter at Max Verstappen måtte udgå
Copyright Ferrari


Hvis Sainz har forhåbninger om at fortsætte sin Formel 1-karriere hos Williams, så har han næppe fået flere venner hos det britiske team, efter han smadrede ind i Albons bil og – igen – var en årsag til masser af uforudsete udgifter for det lille Williams-team.

Efter en ellers stærk start på sæsonen ser Carlos Sainz ud til at være faldet i værdi hos de enkelte teams, hvilket gør forhandlingerne med Williams, Audi/Sauber og eventuelt Haas vanskeligere. Mercedes har allerede afvist Sainz og Ocon med henvisning til Kimi Antonelli.

Næste løb køres i Spanien om godt 2 uger, og her skal det blive interessant at se, om Mercedes, McLaren og eventuelt Ferrari har lukket hullet til Red Bull, så kørertalentet bliver den afgørende faktor for at vinde et F1-grandprix.

OM SKRIBENTEN

Jesper fra BMF1 Jesper er cand.mag. i Moderne Kultur fra Københavns Universitet med speciale i biler og bor til dagligt i Berlin.

RELATEREDE NYHEDER

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Canadas Grand Prix; løbsresumé: Verstappen vinder BMF1.dk's Power Rating: Canadas GP »