Canadas Grand Prix; løbsresumé: Verstappen vinder dramatisk løb

Max Verstappen tog sejren i et dramatisk løb i Montréal denne søndag aften dansk tid, hvor Lando Norris og George Russell sluttede i top tre.

Kinas Grand Prix 2024 . Copyright McLaren

Af: Frederik Langebeck (fl@bmf1.dk) d. 9/6 2024 klokken 22:06

Undervejs i løbet skiftede føringen flere gange hænder, inden Verstappen under en safetycar periode havde held med at overtage føringen fra Norris i et løb, som meget vel kan være ét af dem, der bliver husket, når sæsonen er nået til vejs ende.

Der var spået regn undervejs i kvalifikationen lørdag, men denne udeblev og væltede i stedet ned undervejs i løbet. Intermediate dækket med de grønne striber var det primære valg til starten af løbet, mens det kun var begge Haas biler, der valgte at køre med regndæk.

Det var en god start for Russell, der fastholdt sin føring foran Verstappen ind i første sving efterfulgt af Norris og Piastri. Fernando Alonso og Lewis Hamilton overhalede begge Daniel Ricciardo i løbet af de første sving, mens satsningen på regndæk gav en stor fordel til Kevin Magnussen i særdeleshed, som på to omgange lykkedes med at snuppe ni pladser og lå placeret som nummer seks. Nico Hülkenberg havde også god fart i bilen og tog ligeledes ni pladser og kørte sig i top 10. Magussen havde held med senere at køre sig forbi Piastri og op som nummer fire, men den begyndende sol på banen betød tørre underlag, og fordelen svingende efterhånden over til de kørere, der ikke havde startet på regndæk. Magnussen pittede derfor på omgang otte, hvilket så ud til at være en smule overraskende for hans mekanikere, der ikke så ud til at være klar til at modtage ham. Det blev et langt stop, og Magnussen lå derefter nummer 12.

Også Hülkenberg havde problemer med den tørrende bane og blev hentet af Ricciardo, der dog fik skår i gælden, da han modtog en fem sekunder straf for at have tyvstartet.

Verstappen kørte tættere og tættere på Russell efterhånden som banen nu var blevet mere eller mindre tør, selvom truslen om regn stadig så ud til at hænge i skyerne. Verstappen havde dog understyring på vej ind i sving 1, og han måtte derfor en tur over kerben i sving, hvor han tabte en del af bilens gulv, og Norris var nu helt tæt på.

DRS blev gjort tilgængelig på omgang 18, hvor Norris kørte hårdt på for at få overhalet Verstappen, hvilket englænderen også lykkedes med og kunne sætte jagten ind på Russell i front. Omgangen efter gentog Norris stort set opskriften på overhalingen af Verstappen, da Russell tabte føringen til sin landsmand og samtidig forbremsede sig, så også Verstappen kunne overhale Russell for andenpladsen.

Herefter kom første afbrydelse af rytmen i løbet, da Logan Sargeant tabte bilen i udgangen af sving 6 og ramte ind i barrieren. Det betød en safetycar, der naturligvis gav tralvhed i pitten. Norris tabte her føringen, da både Verstappen og Russell havde pittet forinden. Verstappen var derfor i front foran Russell med Norris på tredjepladsen.

Selvom regnen stadig han truende i horisonten valgte Charles Leclerc en anderledes tilgang og skiftede til tørvejrsdæk. Helten fra Monaco havde gennem hele løbet kæmpet med motorproblemer og måtte senere udgå.

Verstappen ledte feltet, da løbet blev givet frit på omgang 30 efterfulgt af Russell, Norris og Piastri. På omgang 43 var det Hamiltons tur til at forsøge sig med tøjrvejrsdæk, hvorefter mange andre fulgte hans eksempel, herunder Piastri, Russell og Verstappen på omgang 45. Norris derimod blev ude og håbede på, at det ville gøre ham i stand til at tage føringen fra Verstappen. Det var lige ved og næsten for Norris, der dog tabte kampen.

Verstappen lagde afstand til Norris, som blev overhalet af Russell, mens Piastri nu lagde pres på Russell, hvilket tilsyneladende blev for meget, og Norris kunne derfor igen overhale Russell og tilbageerobre andenpladsen. Kort tid efter blev Sergio Perez spottede i langsom kørsel med en løs bagvinge, som han havde beskadiget i sving 5. Carlos Sainz røg også ud på en snurretur, hvor han også tog Albon med i faldet, og begge måtte derfor udgå. Derpå måtte der endnu engang safetycar på banen. Både Russell og Hamilton tog chancen og kørte i pit, hvilket betød at top fem ved genstarten var Verstappen, Norris, Piastri, Russell og Hamilton.

Verstappen lagde igen hurtigt afstand til både Norris og Piastri, mens Russell lagde tungt pres på Piastri for tredjepladsen. Russell forsøgte sig med en overhaling, der ikke rigtig lykkedes, og de to endte i stedet med at køre sammen, hvilket resulterede i at Russell røg ned forbi Hamilton og på femtepladsen. Hamilton forsøgte sig også med en overhaling på Piastri, hvilket lykkedes i modsætning til Russells forsøg. I tredje forsøg lykkedes det for Russell at fravriste Piastri fjerdepladsen, og kort tid efter var Russell endnu engang skarp og sikrede sig tredjepladsen med en overhaling på Hamilton.

Verstappen fastholdt føringen til slut efterfulgt af Norris, Russell og Hamilton. Russells kontakt med Piastri ville blive undersøgt efter løbets afslutning.Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Tsunoda forlænger med RB Canada dagen derpå: Underholdning på højt niveau! »