Capito: Budgetregulativet er for kompliceret!

Regulativet omkring F1’s budgetloft er åbenbart ikke nem læsning, og flere teamchefer er derfor enige om behov for ændringer. Denne artikel løfter sløret for nogle af paradokserne i regulativet.

Williams F1 CEO, Jost Capito . Copyright Williams F1 Team

Af: Peter Hartig (pha@bmf1.dk) d. 9/11 2022 klokken 15:11

Det er efterhånden velkendt, at Red Bull for kort tid siden modtog en bøde fra FIA for ikke at overholde det såkaldte budgetloft, som blev pålagt Formel 1-teamene i 2021.

Årsagen var en budgetoverskridelse på $2,2 mio. som dog senere blev reduceret til en overskridelse på $432.000 på grund af et ikke-realiseret skattefradrag, hvilket i sidste ende blev takseret til en bøde på $7 mio. og en nedskæring på 10% af teamets vindtunnel-test i 2023.

Hvilke poster i regnskabet overskridelserne præcis stammer fra er ikke offentliggjort, men Red Bulls teamchef, Christian Horner, har tidligere nævnt, at overskridelserne kommer fra teamets catering og ‘hospitality’ - som BMF1s udsendte ved adskillige lejligheder har nydt særdeles godt af.

Men ikke kun Red Bull har haft problemer med at fortolke budgetloftet og reglerne omkring bespisning af personel.

Således har Aston Martin ligeledes overset nogle paragraffer og modtog også en bøde. I deres tilfælde $450.000, som sjovt nok også stammede fra catering-kontoen.

Paddocken set indefra. Teamenes 'hospitality' ses til venstrePaddocken set indefra. Teamenes 'hospitality' ses til venstre
Copyright Bil Magasinet BMF1


Efterfølgende udtalte Aston Martins teamchef, Mike Krack, om regulativet: “For at være helt ærlig, så forstår jeg ikke det ikke helt.”

Og Krack står ikke alene.

Således melder en anden chef sig nu med ligende forståelsesproblemer.

Det er Williams’ CEO, Jost Capito, som ud fra sit efternavn at dømme ikke burde have forståelsesproblemer, da navnet på italiensk betyder “forstået” (afledt af det italienske verbum “forstå”).

Efternavn eller ej - Capito har begrundet overfor tyske Motorsport-Total, hvorfor han heller ikke helt er på omgangshøjde med det nye regulativ.

“Det er ‘tricky’, indrømmer Williams-chefen og sætter ord på årsagen til forvirringen.

"For eksempel, hvis holdet spiser (i paddock, red.) om aftenen, falder det ind under budgetloftet. Hvis de derimod spiser ude på en restaurant, falder det ikke ind under budgetloftet.”

Mange ansatte skal bespises i en grandprixweekend. Her fra Steiermarks Grand Prix 2021, hvor hele Red Bull-teamet ses foran deres motorhome i paddocken. Skal de tvinges på restaurant?Mange ansatte skal bespises i en grandprixweekend. Her fra Steiermarks Grand Prix 2021, hvor hele Red Bull-teamet ses foran deres motorhome i paddocken. Skal de tvinges på restaurant?
Copyright Red Bull Contentpool


“Der er altså stadig ting, der skal præciseres i regulativet,” sagde Capito.

”For teamet er det meget billigere, enklere og mindre kompliceret, hvis de spiser i ‘hospitality’ (teamets eget center i paddocken, red.), og der er mindre risiko. Og alligevel kan du ikke gøre det, for så falder det under ind under budgetloftet, men hvis du spiser udenfor, gør det ikke.”

”Men det er velkendt, og problemstillingerne er også gennemarbejdet, og til næste år er det en anden situation.”

"Der er ændringer, hvor teamene er enige og arbejder sammen om det. Og det er bestemt nødvendigt.”

“Reglerne omkring budgetloftet er så komplicerede, at du ikke kan forstå dem 100 % lige med det samme, men jeg er sikker på, at de vil blive meget bedre med årene,” lød det fra Jost Capito.

OM SKRIBENTEN

Peter fra BMF1 Peter har været en del af BMF1 næsten siden starten og er især kendt for sin faste serie af Kevin-interviews.

RELATEREDE NYHEDER

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Red Bull-ingeniør: Vettel var bedre end Verstappen Williams kan blive Schumachers redning »