BMF1’s Power Rating: Sao Paulos GP

Så er vi klar med dommen over de enkelte køreres indsats i et løb, hvor især én overskyggede alle andre.

Lewis Hamilton. Brasiliens GP 2021 . Copyright Mercedes AMG F1 - LAT Images

Af: Peter Hartig (pha@bmf1.dk) d. 15/11 2021 klokken 17:11

Herunder følger skribenternes samlede bedømmelse af de enkelte køreres præstationer under weekendens løbssessioner på banen i Interlagos i brasilianske Sao Paulo.

Lad det bare være overstreget med en tyk, gul marker: Lewis Hamilton var i en klasse for sig denne weekend. Trods diverse straffe formåede han at overtrumfe alle andre, ikke mindst i lørdagens Sprint Race, hvor verdensmesteren, med nogle exceptionelle overhalinger, hentede hele 15 placeringer på kun 19 omgange. I hovedløbet havde titelkonkurrenten Max Verstappen intet modsvar - eller måske var det snarere Red Bull-raceren, der lige manglede det sidste. 10 velfortjente point til Hamilton.

Med til historien hører, at Mercedes endnu engang trak “motorkortet”, udskiftede deres motor og modtog den obligatoriske, men totalt konsekvensløse straf. Honda og Max Verstappen havde intet modsvar til den hurtigere Mercedes-motor, men hollænderen kæmpede uforligneligt, selv om han sikkert stadig sparker sig selv over sin elendige start i Sprintløbet. 9,4 til den 24-årige Red Bull-stjerne, som bare ikke havde mere at skyde med.

Gense Verstappens sammenbidte forsvar herunder.



Ferrari er ved at finde melodien, og i Sao Paulo hentede teamet nogle vigtige point i kampen med McLaren. Carlos Sainz Jr. kender banen godt, idet han her fik sin første podieplacering. En fin weekend for spanieren, som havde en dramatisk start, hvor han var medvirkende årsag til at Lando Norris måtte i pit med en punktering. Sainz giver teamkammeraten Leclerc hård modstand - måske hårdere end teamet bryder sig om. 9,1 til spanieren.

Selv om Charles Leclerc gav Ferrari nogle vigtige point i konstruktørmesterskabet, var han på hælene i den interne kamp mod Sainz, som han endelig fik taget under starten af hovedløbet og derefter holdt sig foran indtil det ternede flag. Tæt løb mellem de to, og derfor 9,0 til Leclerc.

Før løbsstart ser det ofte rigtig godt ud for Valtteri Bottas, men når lamperne slukker, falmer den finske kører og er lysår fra sin teamkammerat hos Mercedes. Det skete også denne søndag, hvor Max Verstappen smuttede forbi allerede i Sving 1. Det er set alt for tit, men ikke desto mindre spillede finnen sin rolle som 2. violin til perfektion og hjalp sit team i konstruktørmesterskabet ved at holde Sergio Perez bag sig til mål. Derfor 8,7 til den kommende Alfa Romeo-kører.

Efter starten lykkedes det for Sergio Perez at passere Carlos Sainz Jr. og i et stykke tid formåede han at holde Hamilton fra fadet, men til sidst måtte han strække våben. En Safety car på et for ham uheldigt tidspunkt betød, at mexicaneren faldt om bag Bottas, som han derefter ikke kunne nå. Dog en godkendt weekend til Checo og 8,4 point fra os.

Det samme kan siges om Pierre Gasly, som dog ikke sluttede ‘best of the rest’ denne gang. Den Honda-motoriserede AlphaTauri havde samme udfordringer som moderteamet Red Bull. Det betød, at franskmanden havde besvær med at følge de to Ferrarier, og en dårlig start gjorde det ikke bedre. Gasly sluttede dog ca. 15 sekunder foran de to Alpine-racere og hentede en godkendt P7. 8,4 til AlphaTauri-køreren, som vi gerne ser i en hurtigere bil.

Ligesom Gasly, sidder Sebastian Vettel i en langsom bil, hvor han har store udfordringer med at komme i top 10 i kvalifikationerne men er dog væsentlig bedre kørende end teamejersønnen i den anden side af garagen. Vettel kæmpede hele weekenden med det forhåndenværende værktøj, som bare ikke er bedre. Derfor 8 velfortjente point til tyskeren.

Sebastian Vettel Mexicos GP i Aston MartinSebastian Vettel Mexicos GP i Aston Martin
Copyright Aston Martin


Alpine hører heller ikke til de hurtigste knallerter på havnen, og teamet forventede ikke noget. Både fredag og lørdag leverede Esteban Ocon dog en god indsats og i hovedløbet sluttede han på P8 foran veterankøreren i den anden side af garagen, Fernando Alonso. Ocon er ved at steppe op, og vi belønner ham med 7,9 point.

Vi giver også samme antal point til Lando Norris, som gjorde det godt både fredag og lørdag men desværre valgte den beskidte vej uden om Sainz under starten om søndagen. Servicebesøget hus McLaren forvandt han aldrig helt, men et for ham heldigt mix af Safety cars betød at han alligevel sluttede på P10 med vigtige point til teamet. Vi giver ham 7,9 point.

Når Fernando Alonso sluttede bag Ocon i hovedløbet, skyldes det, at spanieren valgte at give sin position til teamkammeraten, da han ikke selv formåede at hente den forankørende Gasly. En fin gestus fra den 40-årige eksverdensmester, som performede på et godkendt niveau. Vi giver spanieren 7,8 point.

Et sammenstød lørdag med teamkammeraten Antonio Giovinazzi forhindrede en anden veteran, Kimi Räikkönen, i at nå op, hvor han faktisk havde lagt op til. En stærk weekend for vores nordiske islæt i F1, som, fra en sidste startposition, med god kørsel og strategi kæmpede sig op på P12. 6,9 til Ice Man.

Det var ikke George Russells weekend, hvor han både fredag og lørdag var langsommere end teamkammeraten Nicolas Latifi. Den kommende Mercedes-kører havde dog en bedre søndag, hvor han var hurtigere end den ene Alfa Romeo. Trods det, er der en del, der skal forbedres, hvis de høje forventninger skal indfries, når han skal kæmpe direkte med Hamilton. 6,7 til Russell.

Vi er vidne til en usikker Antonio Giovinazzi, som de fleste anser for at være fortid hos Alfa Romeo fra næste sæson. Det kan man desværre se på italienerens lidt desperate kørestil, hvor han f.eks. ramte sin egen teamkammerat i Sprintløbet og søndag blev slået af en normalt langsommere Williams med Russell i sædet. 6,4 til Giovinazzi.



Daniel Ricciardo har utvivlsomt slettet denne weekend af hukommelsen. Dels blev han udkonkurreret af sin teamkammerat Norris, og da en fejl på motorenheden sendte australieren ud af løbet, var det endegyldigt slut. 6,1 til den humoristiske McLaren-kører.

Lance Stroll kan af og til skinne, men det er snart lang tid siden, og canadieren skal nok være meget tilfreds med farens ejerskab af Aston Martin. Med til historien hører, at en kollision med Yuki Tsunoda ødelagde enhver chance for at rimeligt resultat, men det fjerner ikke indtrykket af en dårlig weekend for Stroll, som måtte udgå i hovedløbet. 5,5 .

Nicolas Latifi kan være godt tilfreds med sin weekend, hvor han trods alt sluttede bedre end Russell i begge kvalifikationsformater men måtte se teamkammeraten slutte 3 pladser bedre end sin egen P16. 5,5 til canadieren.

Især efter dette løb er det en gåde for undertegnede, at AlphaTauri har indgået kontrakt med Yuki Tsunoda for 2022. To pladser ned om søndagen og straf om søndagen for kollisionen med Stroll. Japaneren bidrager med absolut intet positivt til AlphaTauris pointkamp. Derfor 4,3 til Tsunoda.

Når Mick Schumacher denne søndag i Sao Paulo sluttede bag sin russiske teamkammerat, skyldes det udelukkende en helt unødvendig kollision med Kimi Räikkönen. Både fredag og lørdag var han hurtigere end Nikita Mazepin. Ikke den bedste weekend for tyskeren og derfor 3,7 point.



Som vanligt slutter vi med Nikita Mazepin, der denne weekend havde nogle gode momenter, bl.a. et fint move på teamkammeraten Schumacher (se videoen ovenfor). Faktisk nåede russeren helt op på P15 efter starten, men efterfølgende fandt han sit vanlige leje. Vi giver ham derfor 3,6 , hvilket er et stort fremskridt.

Herunder er den samlede Power Rating, hvor 10 er bedst. I højre kolonne ses standardafvigelserne blandt skribenterne, hvor 0,00 er lig med fuld enighed.

Nr. Kører Point Std.afvigelse
1. Lewis Hamilton 10,0 0,00
2. Max Verstappen 9,4 0,88
3. Carlos Sainz 9,1 0,56
4. Charles Leclerc 9,0 0,54
5. Valtteri Bottas 8,7 0,54
6. Sergio Perez 8,4 0,51
7. Pierre Gasly 8,4 0,70
8. Sebastian Vettel 8,0 0,44
9. Esteban Ocon 7,9 0,72
10. Lando Norris 7,9 0,42
11. Fernando Alonso 7,8 0,47
12. Kimi Räikkönen 6,9 0,74
13. George Russell 6,7 0,39
14. Antonio Giovinazzi 6,4 0,64
15. Daniel Ricciardo 6,1 0,64
16. Lance Stroll 5,5 0,69
17. Nicolas Latifi 5,5 1,35
18. Yuki Tsunoda 4,3 0,53
19. Mick Schumacher 3,7 0,42
20. Nikita Mazepin 3,6 0,47


OM SKRIBENTEN

Peter fra BMF1 Peter har været en del af BMF1 næsten siden starten og er især kendt for sin faste serie af Kevin-interviews.

RELATEREDE NYHEDER

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« HAAS falder fra hinanden Mercedes med ny version af DAS? »