BMF1’s Power Ranking: USA’s GP

USA’s Grand Prix var, om noget, centeret om to kørere, som var i deres helt egen klasse. Vi bringer her dommen over samtlige køreres præstationer i weekendens event.

Max Verstappen jagtes af Lewis Hamilton. USAs GP 2021 . Copyright Red Bull Contentpool

Af: Peter Hartig (pha@bmf1.dk) d. 25/10 2021 klokken 22:10

Uden overdrivelse kan det slås fast, at USA’s Grand Prix viste to kørere, der præsterede, som kom de fra et andet solsystem.

Således mindede Max Verstappen og Lewis Hamiltons indsats os endnu engang om, hvilken særklasse de befinder sig i forhold til resten af feltet.

Efter en suveræn feberomgang i lørdagens kvalifikation, fik Verstappen ikke fordelen af første startposition, da Hamiltons reaktionstid var hurtigere. Det sendte Mercedesen i front efter Sving 1, men en temmelig ‘risky’ pitstopstrategi bragte hollænderen i front, hvor han opholdt sig resten af løbet med kun 1,3 sekund foran den sorte sølvpil, da bilerne passerede det ternede flag.

9,8 point til Verstappen for ikke at sætte et speederfod forkert i den hidsige jagt, hvor der lå et enormt pres med den konstant jagtende Hamilton i nakken. Trods 8 omgange ældre mediumdæk formåede Verstappen at administrere sit dækslid og holde Hamilton ude af DRS-afstand. En præstation, som var en verdensmesterkandidat værdig.

Max Verstappen efter sejren i USAs GP 2021Max Verstappen efter sejren i USAs GP 2021
Copyright Red Bull Contentpool


Det var en tydelig skuffet Lewis Hamilton, der mødte medierne efter løbet, men i den hidsige jagt på sin evige rival i Red Bull-raceren, viste Hamilton hvorfor han er så stor en kører. Hans Mercedes manglede tydeligvis det fartoverskud, der kunne sende briten forbi hollænderen i front, og når han endelig nærmede sig, ødelagde Red Bull'ens “beskidte luft” mulighederne for at omsætte farten til en overhaling. Men mesterlig kørsel og derfor også 9,8 til den syvdobbelte verdensmester.

Hvilken kamp at være vidne til!!!

Hos Ferrari leverede Charles Leclerc også en stor præstation, selvom hans P4 nærmest blev leveret fuldstændig anonymt. Ikke desto mindre udklassificerede han rivalerne fra McLaren ved at slutte hele 24 sekunder foran Daniel Ricciardo. Hvis Maranello kan levere monegaskeren en konkurrencedygtig bil i næste sæson, er han mesterskabskandidat. Derfor 9,3 til Leclerc.

Selv om Sergio Perez kom bedre fra start end Verstappen, viste hans sig som teamets mand, da han slap hollænderen forbi i jagten på de vigtige VM-point. Mexicaneren første et fejlfrit løb og sluttede igen på en smuk podieplads, men det trækker stadig lidt ned, at Red bull-køreren endnu ikke formår at komme tættere på sin teamkammerat end 52 sekunder efter. Og i samme bil. Derfor 8,9 til den sympatiske kører.

Det samme giver vi Daniel Ricciardo, som for en gangs skyld var hurtigere end sin teamkammerat, Lando Norris. Vi var vidne til en hård og spændende ‘dog fight’ med Carlos Sainz Jr., hvor der både blev gnubbet dæksider og byttet bemaling. 8,9 til den underholdende australier.

Charles Leclerc. USAs GP 2021Charles Leclerc. USAs GP 2021
Copyright Ferrari Media


Carlos Sainz Jr. havde en hård dag på kontoret, indtil Ferrari fik kaldt ham i pit for at bytte de slidte softdæk, som han mærkværdigvis startede på, ud med medium. Herfra gik det bedre, og spanieren formåede at holde Lando Norris bag sig, men en ødelagt frontvinge gjorde det svært og mod løbets slutning, kunne Sainz ikke længere holde Valtteri Bottas bag sig. En rimelig weekend for Carlos Sainz Jr., som får 8,2 point.

Det var ikke Lando Norris’ dag og weekend. Englænderen havdeganske enkelt ikke farten og havde det svært, både mod sin teamkammerat og begge Ferrarier. En gennemsnitlig præstation for McLaren-køreren, som får 7,8 point.

I Pierre Gaslys fravær (som udgik med tekniske problemer) formåede Yuki Tsunoda at vise lidt af det talent, som gjorde, at AlphaTauri har tegnet kontrakt med japaneren i næste sæson. Trods et enormt pres fra den firedobbelte verdensmester, Sebastian Vettel, lykkedes det for Tsunoda at lide en P9 og dermed skaffe værdifulde point til teamet. 7,7 til AlphaTauri-køreren.

Antonio Giovinazzi var med til at levere en væsentlig del af underholdningen denne søndag. Efter sin P13 i kvalifikationen rykkede italieneren efter starten op på P11, hvor han holdt sig resten af løbet. Årsagen til placeringen skal ses i lyset af den hårde fight med Fernando Alonso, som han måtte give førerpositionen tilbage til efter en afkørsel under deres indbyrdes kamp. 7,7 til Giovinazzi som tak for underholdningen med Alonso.

Lewis Hamilton foran Max Verstappen. USAs GP 2021Lewis Hamilton foran Max Verstappen. USAs GP 2021
Copyright Mercedes AMG F1 - LAT Images


Fra sin P18 (motorstraf) havde Sebastian Vettel en flot start, hvor han avancerede tre pladser og derfra leverede en godkendt indsats. Selv om det hjalp eksverdensmesteren, at Pierre Gasly, Esteban Ocon og Fernando Alonso udgik, leverede tyskeren en stabil indsats med det materiel, han havde til rådighed. 7,6 som belønning fra os.

Hvad skete der for Valtteri Bottas? Og så i en weekend, hvor Mercedes virkelig havde brug for point til konstruktørmesterskabet? En dårlig start, hvor han dumpede ned på P10. På grund af en snarrådig pitstopstrategi fra teamet og en overhaling på Carlos Sainz Jr., hev finnen med møje og besvær en P6 hjem. Bottas virkede nærmest lammet hele løbet, og straffen er 7,2 .

Mick Schumacher gjorde ikke meget væsen af sig. Når man er hele to omgange bagefter, flytter man sig hurtigt for de hurtigere biler, og det gjorde tyskeren, som leverede et rimeligt løb i det materiel, som Haas stiller til rådighed. 7,1 til Schumacher.

Selv om George Russell havde en forrygende start sluttede han alligevel kun ca. 30 sekunder foran sin teamkammerat. En god kvalifikation trækker dog op, og vi giver ham 7,1 . Det kunne have gået meget bedre for Nicolas Latifi, hvis ikke canadieren blev tvunget i pit efter at være blevet ramt af Lance Stroll, men alligevel er det ikke godt nok kun at slutte foran Nikita Mazepin. Derfor kun 6,0 til den sympatiske kører.

Esteban Ocon udgik med 16 omgange tilbage efter en ødelagt frontvinge, hvor han aldrig nåede op. Franskmanden havde dog en god kvalifikation, og han får derfor 5,4 .

Carlos Sainz Jr.. USAs GP 2021Carlos Sainz Jr.. USAs GP 2021
Copyright Ferrari Media


Derimod er Fernando Alonso ved at udvikle sig til en gammel gnavpot (kunne det blive værre?). Spanieren brokker sig over alt og alle, lige fra FIA over stewards til konkurrenter, som han mener er i vejen for ham. Som nævnt ovenfor, var der en sjov fight med Giovinazzi, som han også brokkede sig over. Det er ikke en eksverdensmester værdigt, som vi derfor giver 5,0 . Den 40-årige spanier virkede iøvrigt foruroligende træt efter løbet, hvor han udgik med kun syv omgange tilbage.

Vi slutter med Nikita Mazepin, som godt nok tidligt måtte i pit med en defekt nakkestøtte, men alligevel (igen-igen) aldrig formåede at matche sin teamkammerat Mick Schumacher. Ud over sin fars medejerskab af Haas F1 mangler russeren stadig at bevise sin berettigelse i Formel 1. Derfor 2,4 til Mazepin.

Herunder bringer vi BMF1s Power Rating for Tyrkiets Grand Prix, hvor 10 er bedst. Højre kolonne viser enighed/uenighed mellem skribenterne, hvor 0,0 er lig med fuld enighed.

Nr. Kører Point Std.afv.
1. Max Verstappen 9,8 0,20
2. Lewis Hamilton 9,8 0,24
3. Charles Leclerc 9,3 0,41
4. Sergio Perez 8,9 0,52
5. Daniel Ricciardo 8,9 0,43
6. Carlos Sainz Jr. 8,2 0,27
7. Lando Norris 7,8 0,40
8. Yuki Tsunoda 7,7 0,63
9. Antonio Giovinazzi 7,7 0,58
10. Sebastian Vettel 7,6 0,64
11. Valtteri Bottas 7,2 0,92
12. Mick Schumacher 7,2 0,63
13. George Russell 7,1 0,68
14. Kimi Räikkönen 6,5 0,88
15. Pierre Gasly 6,3 0,97
16. Lance Stroll 6,3 0,67
17. Nicolas Latifi 6,0 0,39
18. Esteban Ocon 5,4 0,48
19. Fernando Alonso 5,0 0,59
20. Nikita Mazepin 2,4 1,22


OM SKRIBENTEN

Peter fra BMF1 Peter har været en del af BMF1 næsten siden starten og er især kendt for sin faste serie af Kevin-interviews.

RELATEREDE NYHEDER

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« USA’s GP: Dagen Derpå Brundle kræver respekt »