Dopingdom mod Rusland – er Sochi i fare?

Antidoping-afgørelsen mod Rusland kan rent teoretisk få konsekvenser for Ruslands Formel 1-grandprix generelt og Daniil Kvyat i særdeleshed. Der er lagt i kakkelovnen til paragrafrytteri i F1.

Ruslands GP 2019 . Copyright Mercedes AMG

Af: Jesper Emke Clausen (jc@bmf1.dk) d. 9/12 2019 klokken 21:12

World Anti-Doping Agency, forkortet WADA, bekendtgjorde mandag den 9.12, at Rusland og russiske atleter og sportsudøvere vil blive udelukket i fire år på grund af systematisk og statsstøttet doping i Rusland.

WADA’s afgørelse vedrører alle forbund, der af WADA kategoriseres som "organisationer, der arrangerer store sportsbegivenheder" – og det inkluderer FIA, der i flere år har arbejdet sammen med WADA.

Rusland må iht. WADA ikke arrangere store sportsbegivenheder de næste fire år, og Ruslands F1-grandprix falder også ind under denne kategori. Men som altid findes der en juridisk bagdør:

Hvis der er indgået kommercielle aftaler, der forbyder aflysning af allerede planlagte arrangementer, bliver de ikke berørt af WADA's afgørelse, som det hedder i afgørelsen.

Såfremt det "af juridiske eller praktiske årsager" er umuligt at aflyse et stort arrangement, kan det på trods af dommen finde sted i Rusland. Det er nok den formulering, som Liberty Media og grandprix-promoteren af Sochi Rosgonkij vil henvise til.

Rosgonkij udtaler: "Kontrakten for den russiske Formel 1-løb blev allerede underskrevet i 2010, og det var længe før, at WADA indledte sine undersøgelser. Kontrakten løber indtil 2025, og Ruslands grandprix er et fast punkt på FIA’s sportskalender for 2020." Billetsalget er også allerede i gang.

FIA har endnu ikke reageret på forskellige mediers forespørgsler, om WADA’s afgørelse også vil berøre motorsporten.

Men hvis Formel 1 bliver berørt af WADA-dommen, kan det få konsekvenser for de russiske kørere: Daniil Kvyat ville f.eks. så skulle køre under neutralt flag – i fire år.

Daniil KvyatDaniil Kvyat
Copyright BMF1

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Snart officielt? Roy Nissany til Williams Kubica fortryder ikke »