Spa." />
  • Forside

Optakt til Belgiens Grand Prix

Det er kun få dage siden at Grand Prixet i Monza er overstået og vi skal nu oven spionskandalen til at gøre os klar til Belgiens Grand Prix der afholdes fra den 14-16 september på Spa.

Af: JPU (jpu@bmf1.dk) d. 11/9 2007 klokken 09:09

Indledning
Spa er en af piloternes og fansenes absolute favoriter. Den super lange bane med sæsonens mest berømte sving 'Eau Rouge' er næsten altid en garanti for overraskelser. Desværre bliver denne kommende weekend ødelagt af den kørende spion affære, hvor McLaren Mercedes netop er blevet idømt en rekord stor bøde, men vi vil dog her på BMF1 forsøge at finde den rigtige sportslige stemning.

Der er tale om sæsonens længste løb. Banen er 7.004 kilometer lang og med 44 runder kommer vi dermed op på 308.176 km. Siden 2005 er der lavet et nyt profil og hele banen har fået ny overflade og Bus Stop er blevet ændret.

Holdene har i juli testet der og har således allerede kendskab til den nye bane.

Bridgestone har medbragt de bløde og mellemdækkene ligesom de gjorde i Australien, USA, Frankrig, Tyskland og ved sidste løb i Italien.

Banen er kendt for at have enddog et meget ustabilt vejr med beligenheden i Ardennerne og selvom vejrudsigten siger sol og lettere overskyet vil det ikke overraske nogen hvis det pludseligt begynder at regne.

De forventede pitstop kan du se i nedenstående skema.

Antal pitstop Runde
1 23 - 29
2 15 – 20, 27 - 33
3 9 - 12, 18 – 22, 29 - 34

Siden sidst

Med kun en uge i mellem Monza og Spa, så har det været hektisk aktivitet, men ugen har mest været fyldt af den netop afsluttede sag mod McLaren, men den vil vi behandle i en separat nyhed, så ikke mere om den. Efter en knusende sejr til McLaren på Monza, så er næste bane og sidste bane i Europa Spa, en bane som de fleste Formel 1 fans er særdeles glade for er tilbage på kalenderen.

Løbet på Monza formede sig som man måtte forvente, efter ganske få omgange, så havde alle fundet deres pladser og det drejede sig bare om at blive færdige.
Upåagtet at Monza og andre gamle, hæderkronede baner bar stor betydning for Formel 1, eller efterhånden har haft stor betydning, så viste søndagens løb igen, at det er på tide at de opdateres, grundlæggende gøres bredere, så der kan køres flere linier, i stedet for kun en linie. De moderne baner der er bygget indenfor de sidste år, de viser netop at selve banen kan gøre Formel 1 meget mere spændende og med mange flere overhalinger.

I det hele taget, så har den forgange uge været særdeles rolig, der er 4 løb tilbage og spionsagen er foreløbigt afsluttet.

Historie

En detaljeret gennemgang af banens historie finder du i vores banemenu om Spa-Francorchamps. Her gennemgår vi kun kort sidste års løb.

2005 Kimi Räikkönen McLaren 1:30:01.295

De sidste fem løb på Spa-Franchorchamps. Bemærk at i 2001 blev der kun gennemført 36 omgange i løbet.

Banen

Herunder de vigtigste data for banen. Som ved banens historie finder du meget mere i vores banemenu.

Banen
Banenavn Spa-Francorchamps
By Francorchamps, Malmédy og Stavelot (30 km. til Liege)
Første Grand Prix 18. juni 1950
Antal Grand Prixer 39
Rekorder (2004 Layout)
Banerekord - pole 1:46.391 (Juan Pablo Montoya, 2005)
236,050 km/h
Banerekord - løb 1:45.108 (Kimi Räikkönen, 2004)
238,931 km/h
Hurtigste løb 1t30:01.295 (Kimi Räikkönen, 2005)