Hvad blev der af San Marinos F1-grandprix?

Når der i denne weekend køres F1 på Imola, hedder løbet ikke San Marinos grandprix, som det ellers plejede indtil sidste år. Nu hedder det “Formula 1 Pirelli Gran Premio Del Made In Italy E Dell’emilia Romagna 2021”. Hvorfor?

Emilia Romagnas Grand Prix 2020 . Copyright Mercedes AMG

Af: Jesper Emke Clausen (jc@bmf1.dk) d. 13/4 2021 klokken 09:04

For de fleste F1-fans var det en kærkommen overraskelse, at der igen i år skulle køres på den legendariske Imola-bane i Italien.

Men navnet blev sidste år ændret fra det klassiske "San Marinos grandprix" til "Emilia Romagna GP".

Hvorfor hedder løbet ikke længere San Marinos grandprix?

Først lidt baggrundsinformation: Der er blevet kørt 28 F1-løb på Imola. Bortset fra det første løb i 1980 og sidste års løb har F1-løbet på Imola altid heddet San Marinos grandprix.

Men for det første ligger Imola ikke i San Marino: Navnet ”San Marinos grandprix” blev lånt fra den lille republik San Marino, som ligger små 100 kilometer sydvest fra Imola.

Imola ville gerne have heddet “Italiens grandprix", men det navn var allerede taget af F1-løbet på Monza. Derfor valgte man dengang navnet “San Marino”.

ImolaImola
Copyright GP2 Media Series


Imola – eller banens officielle navn “Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari” ligger i den italienske region Emilia Romagna. De lokale indbyggere ville gerne have Formel 1 tilbage – og de ville hellere sætte fokus på deres region end San Marino.

“Imola har altid været et naturligt sted at afholde F1, og vi har valgt at døbe grandprixet Emilia-Romagna for at ære vores region, der er et motorsportsområde i særklasse,” udtalte Stefano Bonaccini, der er præsident for Emilia Romagna-regionen, sidste år.

Der er blevet kørt flere spektakulære løb på Imola: Banen er nok mest berømt eller berygtet for at have dannet ramme om F1’s triste løbsweekend i 1994, hvor to kørere mistede livet: den østrigske kører Roland Ratzenberger om lørdagen og den tredobbelte F1-verdensmester Ayrton Senna om søndagen.

OM SKRIBENTEN

Jesper fra BMF1 Jesper er cand.mag. i Moderne Kultur fra Københavns Universitet med speciale i biler og bor til dagligt i Berlin.

RELATEREDE NYHEDER

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Canadas Grand Prix i fare - F1 vil se dollars Ændring af lørdagsprogrammet på Imola »