Russell kan give Hamilton problemer

Mens Russell starter som nr. 2 efter Bottas til Sakhirs F1-grandprix, og Hamilton ligger coronaramt i sengen, kan Russells præstationer ende med at koste Hamilton prestige, penge og måske endda sædet.

Tyrkiets Grand Prix 2020 . Copyright Mercedes AMG

Af: Jesper Emke Clausen (jc@bmf1.dk) d. 5/12 2020 klokken 22:12

Der har aldrig været tvivl om, at George Russell kan gå hen og blive en af de helt store i Formel 1.

Russells andenplads efter Bottas under kvalifikationen til Sakhirs grandprix er imponerende, men ikke kun fordi han var hurtigst i FP1 og FP2, at han slog Verstappen og bare var 0,026 sekunder efter Bottas.

Det imponerende er, at Russell ikke har kørt dette års Mercedes før denne uge. Desuden er cockpittet for lille til ham, da han med sine 186 cm er en del større end Lewis Hamilton på 174 cm.

De par ekstra centimeter betyder, at Russell kører med en skostørrelse mindre, fordi han ellers ville få fødderne i klemme mellem cockpittet og pedalerne.

Desuden er Russell mere bredskuldret end Hamilton, og det giver ham blå mærker efter hver tur - så meget, at han må køle sin ene skulder, når han er steget ud af Mercedesen.

Men hvad der er endnu værre for Hamilton end Russells gode præstationer er, at Hamilton endnu ikke har nogen kontrakt for næste år.

RussellRussell
Copyright Williams F1


Hamilton havde sikkert håbet på, at han ved at trække kontraktforhandlingerne til sidst på året ville kunne sælge sig selv ekstra dyrt. Men nu kan blive svært for Hamilton at overbevise Mercedes om, at han er ekstremt mange millioner mere værd, når Russell også kan levere varen for en brøkdel af Hamiltons pris.

Derfor kan det tænkes, at Hamilton kommer til at revurdere sine lønforestillinger for de kommende år, hvis han gerne vil fortsætte hos Mercedes.

Russells præstationer i Hamiltons bil kan er i nogens øjne måske også udhule Hamiltons succeser en lille smule: Ja, vi ved at Mercedes har den bedste bil, og at Hamilton er en fremragende kører. Det er ikke til diskussion.

Men at en kører som Russell kan præstere på samme niveau som en etableret kører som Bottas - og måske endda Hamilton - uden nævneværdig forberedelse hos teamet, er ikke en selvfølge. Bare spørg Alex Albon hos Red Bull. Det faktum piller måske lidt af glansen ved Hamiltons mange mesterskaber.

Tyrkiets Grand Prix 2020. Lewis Hamilton vinder løbet og sit syvende VM. På podiet med Toto WolffTyrkiets Grand Prix 2020. Lewis Hamilton vinder løbet og sit syvende VM. På podiet med Toto Wolff
Copyright Mercedes AMG


Og hvad nu, hvis Hamilton og Wolff ikke kan blive enige om en ny kontrakt for de kommende år? Ellers hvis Hamilton er for dyr for Mercedes-koncernen, der ligesom alle andre bilproducenter er hårdt presset af tekniske omstillinger, økonomiske udfordringer og coronakrise?

Det ville ikke være utænkeligt, at Mercedes kan finde en løsning med Williams, der også ser ud til at have en udmærket kører i Jack Aitken.

Dermed er Russell blevet en reel udfordring for Hamilton - uden for banen.

F1-kontrakter er ikke, hvad de har været. Det kan Sergio Perez snakke med om. Derfor kan ingen vide sig sikre, hvad der kommer til at ske.

Heller ikke Bottas. Mercedes kunne vælge at køre med Russell og Hamilton frem for Bottas, selv om finnen har en kontrakt for næste år. Det regnes dog for meget usandsynligt i øjeblikket.

Pilen peger mere på Hamilton: De 0,026 sekunder, som Russell var efter Bottas i kvalifikationen til Sakhirs grandprix, kan vise sig at blive meget dyre for Hamilton.

OM SKRIBENTEN

Jesper fra BMF1 Jesper er cand.mag. i Moderne Kultur fra Københavns Universitet med speciale i biler og bor til dagligt i Berlin.

RELATEREDE NYHEDER

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Sakhir Grand: Kvalifikationen LIVE Grosjean kører ikke i Abu Dhabi »