Scott Speed

Scott Speed.. Copyright

Personligt
Højde 177 cm
Vægt 69 kg
Gift med Ugift
Sport Golf, klatring, cykling
Født 24. januar 1983, Manteca, Californien, USA
Bopæl Fuschl am See, Østrig
YndlingsspiseMad Peanut butter og syltetøjssandwich
Yndlings drink Red Bull
Bil Audi RS4
Hjemmeside www.scottspeed.com


Med efternavnet Speed burde man være som skabt til Formel 1, og den unge kører med Scott til fornavn er da også stærkt fokuseret på at gøre sit til, at næste amerikaner med succes i denne klasse skal bære hans efternavn. Og når en amerikansk sportsmand beslutter dette, plejer resultaterne også at komme.

Sidst vi så amerikanere i Formel 1 var da Mario Andretti blev verdensmester i 1978 og da sønnen Michael Andretti sluttede på en skuffende 11. plads i 1993.

I 2006 blev døren til Formel 1 åbnet for den hurtige amerikaner, men resultaterne er udeblevet indtil videre.

2007 vil være 'make or break' for amerikaneren. Han skal ud og bevise, at der er mere i ham, end det han hidtil har bevist.

Karriere
Som så mange andre Formel 1-kørere begyndte Scott Speed også sin karriere med gokart. Det var i 1993 og allerede dengang anede man konturerne af en kommende succeshistorie.
I 1993 vandt Speed sit første gokartløb, i 1995 sit første amerikanske gokart-mesterskab og fra 1996 til 2001 diverse nationale kartingmesterskaber.
2001 kørte Speed i sit første standardvognsmesterskab og blev Russell Racing Champion og i 2002 vandt køreren Barber Dodge National Championship og Formula Mazda mesterskabet.
I 2003 blev amerikaneren opdaget af Red Bull Racing i USA, hvor teamet kører et såkaldt Red Bull American F1 Driver Search program, og her viste Speed hurtigt at efternavnet ikke var grebet ud af den blå luft. I konkurrence med nationens unge håbefulde kørere blev Speed som den eneste udvalgt til at fortsætte kørerprogrammet i en række løb og events, bl.a. det Britiske F3 mesterskab.

2003 blev desværre også året, hvor den unge amerikaner fik konstateret den alvorlige og uhelbredelige sygdom ’colitis ulcerosa’. Sygdommen viser sig som blødende tyktarmsbetændelse, hvor patienten veksler uforudsigeligt mellem symptomfrie og aktive perioder. En af konsekvenserne er lavt hæmoglobinniveau (blodprocent), og det er ikke en god diagnose for en adrenalinpresset Formel 1-kører.Standardbehandlingen for denne sygdom er normalt, at man fjerner tyktarmen og giver kolostomi med efterfølgende regelmæssig blodtransfusion.

Denne risikable behandlingsmetode var Speed dog ikke indstillet på. Han fandt derfor en østrigsk læge, der hjalp ham med alternativ behandling uden en risikobetonet blodtransfusion, og Speeds tilstand er heldigvis nu stabil.
Kræfterne efter den lange sygeperiode kom igen, og i 2004 prøvede Scott Speed kræfter med Formel Renault Eurocup samt det tyske mesterskab i Formel Renault. Her vandt han begge mesterskaber. Senere samme år plukkede Red Bull den unge kører til sit Red Bull Cheever IRL Racing Team i USA som testkører.
I 2005 kom Speed et skridt nærmere drengedrømmen Formel 1, da han konkurrerede i GP2 og senere samme år blev testkører for Red Bulls Formel 1-team. Den store mulighed åbnede sig i slutningen af 2005, da Red Bull købte det fattige Minardi F1 team, hvormed et sæde ved siden af italieneren Vitantonio Liuzzi var en kendsgerning.Diverse oplysninger
NationalitetAmerikaner
Fødselsdag24/01 1983
Antal sejre0
Antal pole positions0
Antal startede grand prix'er28
Vis alle pole positions

Formel 1 karriere

År Rolle Team Motor Bil nr. VM placering
2006 Kører Scuderia Toro Rosso 21
2007 Kører Scuderia Toro Rosso 19 20


2023 sæsonen

Nr. Løb Team Placering Årsag Point
I alt i 2023 0
Sidste år | Næste år

Formkurve for Scott Speed 2023