Netflix: En Formel 1-guds fald

En af de allerstørste Formel 1-kørere i historien portrætteres i den længeventede dokumentar fra Netflix. BMF1 har kigget nærmere på Netflix-dokumentaren om Michael Schumacher og giver den stjerner.

Michael Schumacher . Copyright Daimler Benz

Af: Jesper Emke Clausen (jc@bmf1.dk) d. 15/9 2021 klokken 21:09

Forventningerne til Netflixs længeventede dokumentar om den 7-dobbelte F1-verdensmester Michael Schumacher har været tårnhøje.

Ville verden endelig få at vide, hvordan Michael Schumacher rent faktisk har det efter sin skiulykke i 2013? Ville vi få ham at se?

Det korte svar er nej.

Det eneste vi som seere af dokumentaren reelt får at vide er, at familien savner ham. Han er der – og så alligevel ikke.

En interessant detalje, der åbner op for tolkninger af Michael Schumachers nuværende tilstand, er, at hans familie og især hans kone Corinna ofte omtaler Michael Schumacher i datid på tysk.

Ricardo Patrese(2), Nigel Mansell(1) og Michael Schumacher(3). Mexico GP 1992Ricardo Patrese(2), Nigel Mansell(1) og Michael Schumacher(3). Mexico GP 1992
Copyright Getty Images


Hvorvidt man synes Netflix-dokumentaren om Schumacher er interessant og spændende, afhænger i høj grad af ens forventninger til den.

Netflixs dokumentar er nærmest bygget kronologisk op og fokuserer i høj grad på, hvordan Michael Schumachers hårde arbejde hos Benneton og Ferrari samt hans hang til perfektion gjorde ham til et ikon i Formel 1.

Tiden hos Mercedes ignoreres stort set i dokumentaren.

Michael Schumacher Japans Grand Prix 2012Michael Schumacher Japans Grand Prix 2012
Copyright Mercedes AMG


Dokumentaren har været længe undervejs, og det særlige ved Netflixs Schumacher-dokumentar er, at vi hører Schumachers familie fortælle historien om Michael som familiemenneske og Formel 1-kører.

Netflix fortæller historien om Schumacher som en klassisk Askepot-historie:

En dreng, der kommer fra relativt beskedne kår, og som ender med at blive en af de største F1-kørere i historien, men som rent faktisk blot ville have et helt almindeligt liv med sin familie og aldrig fik et godt forhold til pressen.

Allerede tidligt i dokumentaren fortæller Jean Todt, at Schumacher af og til kunne virke usympatisk og arrogant. Men det skyldtes, ifølge Todt, at der blev forventet så meget af ham, og at Schumacher var en meget sky person.

Ungarns Grand Prix 2001 - Podiet med Michael Schumacer, Rubens Barrichello og Jean TodtUngarns Grand Prix 2001 - Podiet med Michael Schumacer, Rubens Barrichello og Jean Todt
Copyright Ferrari


Michael Schumacher ville aldrig vise svaghed eller erkende sine fejl på banen – f.eks. da han åbenlyst forsøgte at køre Jacques Villeneuve af banen på Jerez i 1997. Han skulle tvinges til at indse fejlen – en fejl, der reelt set kostede ham et verdensmesterskab og samtlige point i sæsonen.

Schumacher beskrives af andre kørere som en kompromisløs konkurrent, der var villig til at tage chancer på sine egne og andres vegne. Af og til kunne det være farligt, og både Senna og Häkkinen måtte tage en alvorlig snak med Schumacher.

Lige meget hjalp det: Schumacher var kompromisløs på banen, selv da han i de sidste år af karrieren kørte for Mercedes.

Billede fra Ungarn 2010Billede fra Ungarn 2010
Copyright Williams F1


Dokumentaren gør meget ud af at skildre Schumachers ekstremt perfektionistiske side og hans måde at bevare en fejlfri facade i Formel 1 på, mens han samtidigt vises som et sårbart menneske med følelser som alle andre.

Netop kontrasten mellem Schumacher som sky privatperson og aggressiv Formel 1-kører på banen, som dokumentaren formidler, er det helt store omdrejningspunkt i Netflixs fortælling om Michael Schumacher.

Kontrasten mellem de udprægede aggressive og meget reserverede sider af Schumachers personlighed fungerer måske indirekte som en forklaring på, hvorfor vi nok aldrig får noget at vide om Schumachers tilstand i dag: Det ville være at overskride en privat grænse.

Som Corinna Schumacher udtaler til sidst i dokumentaren: ”Michael passede altid på os privat – nu er det vores tur til at passe på Michael.”

Billeder fra søndag i Australien 2012Billeder fra søndag i Australien 2012
Copyright Getty Images/Red Bull Racing


Et interessant detalje i dokumentarens historiefortælling er f.eks., hvordan Sennas dødsulykke på Imola i 1994 kommenteres: Senna døde, fordi han ville være foran Schumacher. Med andre ord suggererer Netflix-dokumentaren, at Senna pressede sin Williams for hårdt for ikke at blive overhalet af Schumacher - og døde.

Schumacher-dokumentaren er en fantastisk velproduceret fortælling om mennesket Michael Schumacher med masser af anekdoter og dramaer fra hans aktive år som Formel 1-kører og med bidrag fra de vigtigste personer rundt om legenden.

Bahrain 2014Bahrain 2014
Copyright Pirelli


Desværre formår Netflix ikke at bidrage med noget afgørende nyt om F1-legenden Schumacher.

Det er selvfølgelig spændende at høre Michael Schumachers børn og kone udtale sig om F1-legenden, men de bidrager ikke med noget nyt, som man ikke vidste i forvejen.

Til gengæld spiller dokumentaren meget på følelserne: Man ser Corinna Schumacher græde til sidst i dokumentaren, og man mærker sorgen hos Jean Todt og Ross Brawn, når de udtaler sig om Schumachers nuværende situation.

Det bliver hellere ikke nemmere at holde tårerne tilbage, når selve historiefortællingen i dokumentaren ofte er sovset ind i sørgende strygermusik, hvilket helt sikkert vil have den ønskede effekt på især det sentimentale tyske publikum, men som kølig skandinav kan det blive for meget.

Selv om mange af Schumacher tidligere kolleger, som f.eks. Eddie Irvine, Mika Häkkinen, David Coulthard og Damon Hill, kommer til orde i dokumentaren, så savner man alligevel Felipe Massa, Rubens Barrichello og ikke mindst Nico Rosberg, som var teamkammerat med Schumacher hos Mercedes.

Billeder fra torsdag og fredag i Australien 2012Billeder fra torsdag og fredag i Australien 2012
Copyright Mercedes AMG


Man fristes til at spørge, hvorfor de mangler.

Dokumentaren varer knapt 2 timer, og selv om den fortællerteknisk ikke er kedelig, så undrer det alligevel, hvorfor der ikke er blevet plads til dem.

Derfor fremstår dokumentaren som en ganske vist gennemarbejdet, filmisk flot og veldokumenteret fortælling om én af Formel 1-historiens absolut største kørere, men som alligevel virker underligt kontrolleret af Schumachers familie.

Der skal dog ikke herske tvivl om, at det helt sikkert var sådan, Michael Schumacher ville have ønsket det.

4 ud af 6 stjerner.

OM SKRIBENTEN

Jesper fra BMF1 Jesper er cand.mag. i Moderne Kultur fra Københavns Universitet med speciale i biler og bor til dagligt i Berlin.

RELATEREDE NYHEDER

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Jackie Stewart: Max er umoden Hvem snupper det andet sæde hos Alfa Romeo? »