Luna, en dansk kvinde i Formel 1 (2/3)

Interview: Vi bringer her den anden artikel i vores eksklusive serie, hvor vi inviterer læserne bag kulisserne og taler med TV3s reporter, Luna Christofi, om hendes oplevelser i Formel 1.

Ferrari tager starten . Copyright Ferrari Media

Af: Peter Hartig (pha@bmf1.dk) d. 16/3 2018 klokken 14:03

Vi nærmer os sæsonstarten i Formel 1 i Melbourne, Australien, og dermed også gensynet med TV3s dygtige reporter Luna Christofi.

I første del af vores interview fortalte Luna åbenhjertigt om sin knapt så heldige første dag som reporter i Formel 1, men uheldet sluttede ikke dér. Vi skruer tiden tilbage til Malaysias Grand Prix, hvor TV3-reporteren netop havde slikket sårene efter at have kaldt Kevin Magnussen for ”Kenneth”, første gang de mødtes.

Fik du ikke læst den første artikel? Læs den her...

”Det var så frygtelig en dag, men det slutter ikke dér,” indrømmer Luna.

”Om fredagen har man jo adgang til samtlige kørere, så jeg går hen til mixed zone, hvor de internationale kørere skulle ankomme, og jeg havde som sagt læst godt op på tingene, så jeg vidste at Ricciardo, i sit første år i Formel 1, var blevet diskvalificeret og rykket tilbage fordi han havde brugt for meget brændstof. Jeg tænkte, at hvis jeg nu lige kunne følge op på den sag, så ville det være en god start.”

Lunas debutløb var i Malaysia 2014.
Copyright Motion-Company


”Så jeg står nede i mixed zone, og så kommer denne her fyr med krøllet hår gående i Red Bull-tøj, så jeg spørger fotografen om ikke det er ham, og han nikker og siger ’jo-joh, det er det’. Der går ikke andre sammen med ham.”

”Jeg tænker, hvor utroligt nemt det er at arbejde i Formel 1-verdenen. Man gør bare sådan, og så kommer der bare en kører.”

”Så begynder jeg at interviewe ham, og hans svar er meget underlige i forhold til mine spørgsmål. På det tredje spørgsmål kigger han vantro på mig – og det gør hans pressepige fra Toro Rosso også – hvorefter hun spørger mig: ’Hvem tror du egentlig, at du står og interviewer?”

”Så træder jeg et skridt tilbage og ser på ham. Undervejs havde jeg godt nok tænkt, at det var underligt, at en australier havde fransk accent. Det kunne jeg ikke helt forstå.”

”Så viser det sig, at det var Jean-Éric Vergne fra Toro Rosso, jeg stod og interviewede.”

”Så meddelte jeg fotografen, at ’nu går jeg altså hjem’.”

”Det var simpelthen den frygteligste debut i Formel 1, man kan tænke sig, og jeg var så ked af det. Det var frygteligt… jeg fortæller det med et stort grin nu, men det var en frygtelig dag.”

”Sådan kom jeg altså ind i Formel 1-verdenen,” smilede Luna.

Men du har trods alt holdt ved, må man sige?

”Ja, for heldigvis er jeg så stædig, at jeg nok skal lave et comeback. Og jeg laver ikke to af den slags. Så kikset kan man bare ikke være.”

Jean-Eric Vergne - ikke Daniel Ricciardo.
Copyright Getty Images/Toro Rosso


Hvor lang tid tager det at blive accepteret i paddocken?

”Det kommer lidt an på, hvad man anser for at være ’accepteret’. Som jeg ser på det, er det faktisk forbavsende kort tid. Meget kortere tid end det tager at blive accepteret på den internationale fodboldscene, som reporter – kvindelig reporter.”

”Jeg tror der er flere ting i det. Her kan man sige, at det var meget naturligt, at der dukkede en op fra TV3, for vi havde jo fået Kevin med.”

”Jeg kan huske Rosberg på dag nummer to, da han så mit skilt, sagde ’nej, hvor er det fedt, at Danmark er kommet med… er du den nye reporter?’. Det interesserede han sig rent faktisk for. og det var der flere andre, der også gjorde.”

”Folk var meget opmærksomme på, at nu var der en dansk kører, så er der også et dansk medie med også.”

”Men derudover var folk utroligt søde til at hjælpe og sige ’hør lige her, det er bedst at stille dig derovre med det sprog du skal interviewe på, for der er det nemmest…’ osv…. Teamene er generelt utroligt imødekommende selv om nogle teams er mere lukkede end andre.”

”Det sværeste for mig i 2014 var ikke dét at blive accepteret og finde rundt i paddocken. Det sværeste var at få et godt forhold til Kevin. Det var svært.”

"Er det ikke Luna?" Nico Rosberg syntes det var fedt med en dansk reporter i F1.
Copyright Daimler Benz


Hvor mange løb gik der, før du kunne mærke, at det gik bedre?

”Det er klart efter sådan en start… det tog hele 2014, men vi gik glade ud af ’14. Og det er klart. Jeg kan da sagtens forstå ham. Samtidig var det jo også et svært år for ham – eller det blev det, da han fik at vide, at Alonso kom ind i teamet. Så på mange måder var 2014 et svært år.”

”Jeg holder meget af Kevin, hvilket jeg også gjorde i ’14, men vi har fået et glimrende forhold. Det er seerne godt tjent med, og det er vigtigt.”

Hvad gør man for at blive accepteret i paddocken?

”Jeg tror bare, at man skal gøre, som man bør gøre alle steder. Man skal opføre sig ordentligt og sætte sig ind i spillereglerne. Dem skal man overholde, og så skal man ’look and learn’ i starten.”

Hvad er spillereglerne i Formel 1?

”Man skal ikke komme frembrusende og signalere, at man er verdensmester og ved, hvordan tingene skal gøres her. Det er meget sundt lige at træde nogle skridt tilbage og se, hvordan de andre gør.”

”Det er også en god idé at søge sig nogle forbundsfæller, som man kan læne sig op af og spørge om nogle af de mest banale ting.

”Jeg var meget heldig at have Peter Nygaard, der skriver for BT og som har været i paddocken i så mange år. Han tog imod mig med åbne arme og hjalp mig utroligt meget det første år. Han er en af de medieakkrediterede, som har været allerlængst i paddocken, så han var jo genial at læne sig op af, og via Peter blev jeg også introduceret til en masse andre.”

”Så er jeg jo også spansktalende, og det fandt de spanske medier lynhurtigt ud af. Jeg må sige, at det spanske og latinamerikanske miljø virkelig har hjulpet mig meget.”

”Det skal siges, at paddocken er et af de mest ’nysgerrige’ steder, jeg har arbejdet.”

Forholdet til Kevin Magnussen er fint nu trods en skæv start i 2014.
Copyright Haas F1


Hvad mener du med nysgerrig?

”Jamen, de er helt ublu i deres spørgsmål: ’hvem er han, hvor kommer hun fra, er hun gift’… man laver lige et check-up. Nu har jeg jo selv oplevet det i de efterfølgende år, ’nå, hvem er nu det… nå, har Finland fået ny reporter, og hvem er hun’. Og så går man over og snakker med hende og spørger ’hvem er du’… fuldstændig som man gjorde med mig.”

”Det handler om, at det er et relativt lille miljø. Vi er relativt få, og vi går op og ned af hinanden. Dertil kommer, at der også er de sociale ting, hvor man inviterer hinanden. Ja, man tilbringer mange timer sammen.”

Hvor er dine kilder, og hvor får du dine ”inside” oplysninger fra?

”Jeg har et rigtig godt kildenetværk fra min tid i fodboldverdenen, hvor jeg har arbejdet i mange år, og det er jeg også ved at bygge op her. Og igen vil jeg sige, at man måske får det bygget meget hurtigere op her, fordi man jo går op og ned af hinanden.”

”Det er ligesom i fodboldmiljøet, hvor man engang imellem ses til en kamp og måske ude på træningsbanen. Der kommer man meget tæt på spillere og trænerne. Så hvis man er udadvendt og åben, skaber man sig lynhurtigt et rigtig godt netværk.”

Fra sine kilder hos McLaren vidste Luna, at Fernando Alonso ville snuppe pladsen fra Kevin Magnussen.
Copyright McLaren Media


Hvad er din taktik, hvis du f.eks. skal opsnuse om Alonso bliver i F1 eller om han smutter?

”Jamen, så ved jeg lige præcis, hvem jeg skal ringe til – men jeg siger ikke, hvem det er.”

Men du har en viden?

”Ja, f.eks. da der var al den snak i 2014, om Alonso blev i F1 eller skulle til McLaren, da havde jeg en super kilde på det, så jeg helt fra august måned vidste, hvad der kom til at ske.”

”Det samme gælder med Kevin, Hvis der sker et eller andet med ham, så er der stor sandsynlighed for, at vi ved det, som danskere. Man skal tænke på, at der er tyve kørere i hele verden. Det er ikke tusindvis, som der er med fodboldspillere eller tennisspillere.”

”Man kan sige, at det nationale islæt bliver vægtet meget højt, fordi der er så få at koncentrere sig om.”

Læs med i næste uge, hvor vi bringer sidste afsnit af vores interview med TV3s Formel 1-reporter, Luna Christofi.

OM SKRIBENTEN

Peter fra BMF1 Peter har været en del af BMF1 næsten siden starten og er især kendt for sin faste serie af Kevin-interviews.

RELATEREDE NYHEDER

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Sæsonoptakt: Bunden Ocon med gylden mulighed for Bottas’ sæde »