Dopingdom mod Rusland – er Sochi i fare?

Antidoping-afgørelsen mod Rusland kan rent teoretisk få konsekvenser for Ruslands Formel 1-grandprix generelt og Daniil Kvyat i særdeleshed. Der er lagt i kakkelovnen til paragrafrytteri i F1.

Ruslands GP 2019 . Copyright Mercedes AMG

Af: Jesper Emke Clausen (jc@bmf1.dk) d. 9/12 2019 klokken 21:12

World Anti-Doping Agency, forkortet WADA, bekendtgjorde mandag den 9.12, at Rusland og russiske atleter og sportsudøvere vil blive udelukket i fire år på grund af systematisk og statsstøttet doping i Rusland.

WADA’s afgørelse vedrører alle forbund, der af WADA kategoriseres som "organisationer, der arrangerer store sportsbegivenheder" – og det inkluderer FIA, der i flere år har arbejdet sammen med WADA.

Rusland må iht. WADA ikke arrangere store sportsbegivenheder de næste fire år, og Ruslands F1-grandprix falder også ind under denne kategori. Men som altid findes der en juridisk bagdør:

Hvis der er indgået kommercielle aftaler, der forbyder aflysning af allerede planlagte arrangementer, bliver de ikke berørt af WADA's afgørelse, som det hedder i afgørelsen.

Såfremt det "af juridiske eller praktiske årsager" er umuligt at aflyse et stort arrangement, kan det på trods af dommen finde sted i Rusland. Det er nok den formulering, som Liberty Media og grandprix-promoteren af Sochi Rosgonkij vil henvise til.

Rosgonkij udtaler: "Kontrakten for den russiske Formel 1-løb blev allerede underskrevet i 2010, og det var længe før, at WADA indledte sine undersøgelser. Kontrakten løber indtil 2025, og Ruslands grandprix er et fast punkt på FIA’s sportskalender for 2020." Billetsalget er også allerede i gang.

FIA har endnu ikke reageret på forskellige mediers forespørgsler, om WADA’s afgørelse også vil berøre motorsporten.

Men hvis Formel 1 bliver berørt af WADA-dommen, kan det få konsekvenser for de russiske kørere: Daniil Kvyat ville f.eks. så skulle køre under neutralt flag – i fire år.

Daniil KvyatDaniil Kvyat
Copyright BMF1

OM SKRIBENTEN

Jesper fra BMF1 Jesper er cand.mag. i Moderne Kultur fra Københavns Universitet med speciale i biler og bor til dagligt i Berlin.

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Snart officielt? Roy Nissany til Williams Kubica fortryder ikke »