FIA giver kørerne mundkurv på

Lewis Hamilton og Sebastian Vettel har især været foregangsmænd, når det har drejet sig om politiske budskaber som racisme og diversitet i Formel 1. Men nu har FIA gjort det vanskeligere at udtrykke sin mening.

Emilia Romagnas Grand Prix 2020 . Copyright Red Bull Contentpool

Af: Jesper Emke Clausen (jc@bmf1.dk) d. 20/12 2022 klokken 18:12

FIA har opdateret udgaven af dets internationale sportsreglement fra 2023 – og en af de væsentlige ændringer drejer sig om mulighederne for at udtrykke sine politiske holdninger eller andre overbevisninger på banen.

Den nye artikel 12.2.1.n fastlægger, at kørerne kommer til at overtræde reglerne, hvis ”de afgiver eller viser politiske, religiøse og personlige ytringer eller kommentarer, der især overtræder det generelle princip om neutralitet, som FIA har fastlagt i sine vedtægter”.

Sebastian Vettel i samtale med Mick Schumacher (th). Bahrains GP 2021.Sebastian Vettel i samtale med Mick Schumacher (th). Bahrains GP 2021.
Copyright Aston Martin


Den eneste mulighed for at udtrykke sin overbevisning er, ”hvis der foreligger en skriftlig godkendelse fra den af FIA ansvarshavende for den internationale konkurrence eller den ansvarlige ASN [en repræsentant fra den nationale sportsmyndighed] for den nationale konkurrence i deres behørige ansvarsområde.”

Lewis Hamilton har tidligere været en lydhør aktivist mod racisme, og Sebastian Vettel har bl.a. demonstreret mod Ruslands krig i Ukraine.

Det betyder rent praktisk, at hvis en kører f.eks. ønsker at demonstrere mod offentlige henrettelser i Saudi-Arabien, skal han først indhente tilladelse fra myndighederne i Saudi-Arabien.

Saudi-Arabiens Grand Priz 2021. Lewis Hamilton markerer LGBT-miljøets rettigheder med sin særlige hjelm til denne weekendSaudi-Arabiens Grand Priz 2021. Lewis Hamilton markerer LGBT-miljøets rettigheder med sin særlige hjelm til denne weekend
Copyright Mercedes AMG


Sebastian Vettel har især været fortaler for diversitet og klimabeskyttelse. Her kræves der i fremtiden også en godkendelse fra enten FIA eller den nationale sportsmyndighed i det pågældende land, hvis man ønsker at give sin mening til kende på de områder.

På trods af de senere års tilkendegivelser har FIA dog en historik for at være relativt strenge, når det gælder om at være politisk neutral:

Efter Tyrkiets grandprix i 2006 overrakte den daværende tyrkisk-cypriotiske statschef Mehmet Ali Talat trofæet og blev præsenteret som ”Præsident for den tyrkiske republik Nordcypern" – det er kun Tyrkiet, der anerkender Nordcypern som en slags selvstændig stat.

Og i 1997 mistede banen i Jerez, Spanien, endda sin plads på Formel 1-kalenderen, da byens daværende borgmester troppede op på podiet uden at have fået lov af FIA.

Det er i øjeblikket usikkert, hvorfor FIA har ændret reglerne og hvilke straffe, der eventuelt kan ramme kørerne, hvis de alligevel kommer med forskellige politiske ytringer.

Men FIA’s beslutning om at ændre reglerne vil helt sikkert vække glæde hos sportsmyndighederne i de lande, der normalt kritiseres for deres overtrædelser af menneskerettighederne.

OM SKRIBENTEN

Jesper fra BMF1 Jesper er cand.mag. i Moderne Kultur fra Københavns Universitet med speciale i biler og bor til dagligt i Berlin.

RELATEREDE NYHEDER

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Aston Martin med første præsentationsdato Fru Wolff til Williams? »