Budgetloftet: Tre teams dømt skyldige i overskridelse

FIAs afgørelse har været længe undervejs, men i dag kom den så. Tre teams er blevet kendt skyldige i overskridelse af budgetloftet.

F1 og FIA . Copyright FOM

Af: Peter Hartig (pha@bmf1.dk) d. 10/10 2022 klokken 18:10

For styrke små private teams i konkurrencen med de store fabriksteams fastsatte FIA, den internationale motorsports styrende organ, i 2021 et nyt budgetloft. Loftet blev til i samarbejde med samtlige F1-teams.

Lige siden har der været gisnet, om de store teams nu også overholdt det vedtagne, årlige budgetloft, som i 2021 lød på 145 millioner dollars.

I en erklæring fra organisationen hedder det, at alle teams har fået udstedt deres godkendelsescertifikater bortset fra Red Bull, Aston Martin og Williams.

For Williams’ vedkommende handler det om en “overtrædelse af procedurer”, som teamet allerede fik en bøde for sidste år. Det samme gælder Aston Martin, mens det for Red Bulls vedkommende handler om både overtrædelse af procedurer samt en “mindre” økonomisk overskridelse, som det kaldes.

Lewis Hamilton og Max Verstappen i tvekamp. Saudi Arabien 2021Lewis Hamilton og Max Verstappen i tvekamp. Saudi Arabien 2021
Copyright McLaren Media/LAT Photography


I en erklæring hedder det: "FIA Cost Cap Administration er i øjeblikket ved at fastlægge den passende fremgangsmåde, der skal tages jf. finansregulativet med hensyn til Aston Martin og Red Bull. Yderligere information vil blive kommunikeret i overensstemmelse med reglerne.”

Sagt med andre ord: FIA ved at fastlægge hvilken straf de “skyldige” teams skal tildeles. For mindre overtrædelser, som er mindre end 5 % overskridelse, kan sanktioner omfatte en reprimande, fjernelse af konstruktør- eller kørers mesterskabspoint, udelukkelse fra løb, begrænsninger af aerotest eller en bøde.

FIA oplyser intet om omfanget af Red Bulls og Aston Martins brud/overskridelser.

Ikke mindst Toto Wolff, teamchef hos Mercedes, og Mattia Binotto, Ferrari, har ved flere lejligheder højlydt udtrykt mistanke om, at bl.a. Red Bull var en af de slemme drenge i klassen, som har overskredet budgettet, men det er hver gang kategorisk blevet afvist af teamchef Christian Horner.

"Jeg er helt sikker omkring vores indsendelse (af dokumentation, red.),” sagde han.

"Det har været gennem en proces. Det blev sendt ind i marts, hvor det var blevet underskrevet af vores revisorer, som naturligvis er en af de tre store. Og vi mener, at vi er komfortabelt inden for grænsen.”

Toto Wolff og Christian HornerToto Wolff og Christian Horner
Copyright Mercedes AMG F1 - LAT Images


Når overskridelse af budgetloftet skaber så stor furore, skyldes det, ifølge Binotto, at selv små beløb kan give markante fordele.

"Jeg nævnte (i et tidligere interview, red.), at (en overskridelse på) fem millioner (dollars) giver omkring et halvt sekund. Selv en eller to millioner giver omkring én eller to tiendedele sekund, hvilket handler om at blive nummer to på gridden eller være på pole og måske have den hurtigste bil,” lød det fra Ferraris teamchef.

Vi følger op på udviklingen, som måske - måske ikke - vil få direkte indflydelse på Max Verstappens mesterskabtitel fra 2021. Under alle omstændigheder bliver der tale om bøder af en anselig størrelse.

OM SKRIBENTEN

Peter fra BMF1 Peter har været en del af BMF1 næsten siden starten og er især kendt for sin faste serie af Kevin-interviews.

RELATEREDE NYHEDER

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« BMF1.dk’s Power Rating: Japans GP Mick Schumacher stadig inde i varmen »