Video: Fem alternative Formel 1-baner

Der findes mange racerbaner rundt omkring i verden, men det er ikke alle som lever op til standarden for en Formel 1-bane. Her er fem bud på baner, som ikke bliver benyttet til Formel 1, men som kunne være sjove til formålet.

Nordschleifen . Copyright WTCC

Af: Kim Kristensen (kk@bmf1.dk) d. 23/4 2016 klokken 22:04

Verdens første Formel 1-Grand Prix blev kørt tilbage i 1950 på Silverstone i England. Siden den gang har der været kørt Formel 1 på rigtig mange racerbaner verden over, men nogle baner er blevet glemt. Der er også baner som har været Formel 1-baner for mange år siden, men som er blevet vraget af den ene eller den anden grund. I denne artikel vil jeg komme med et bud på fem alternative baner, hvor der burde blive kørt Formel 1 på.

De fem baner er valgt ud fra underholdningsniveauet og ikke sikkerhedsniveauet. Derfor vil nogle af dem være komplet urealistiske bud, hvilket også ligger lidt i overskriften "alternative Formel 1-baner". Det kan i øvrigt ikke udelukkes, at der har været kørt Formel 1 på nogle af banerne, men det er i så fald mange år siden.

1: Mount Panorama

Den første bane på listen ligger i Australien omkring den lille by Bathurst i New South Wales. Banen går under to navne nemlig Bathurst, men også det mere rammende navn Mount Panorama. Det er nemlig med god grund ordet "Mount" indgår i navnet, fordi banen ligger på et bjerg, hvilket også er en af grundene til den er med på denne liste.

Det er den australske udgave af Spa, og dog fordi turen omkring Mount Panorama foregår i et mere kuperet terræn, end det vi kender fra Spa i Belgien. Rundt på banen møder man også en god blanding af udfordringer. Der er et par rigtig lange langsider på hver sin side af bjerget, mens selve turen på bjerget består af en smal vej, hvor autoværnet ikke er ret langt væk. Det er med andre ord en bane, hvor man skal holde tungen lige i munden, ellers går det galt (jeg taler af erfaring, da jeg har smadret mange biler i den virtuelle verden på denne bane).

Bathurst banen er 6.213 meter lang og den består af 23 sving. Her under kan i se en video af ingen ringere end Jenson Button, der tager en tur på banen i sin McLaren-racer fra 2011.



2: Circuit de la Sarthe

Den næste bane på listen er en bane som rigtig mange danskere har stiftet bekendtskab med enten i virkeligheden eller via tv skærmen, er nemlig Circuit de la Sarthe ved Le Mans.

Denne bane har også lidt af hvert af byde på. Den har nogle lange langsider, nogle hurtige sving, nogle langsomme sving og så har den en historie som ikke ret mange andre baner rundt omkring i verden kan prale af. 24 timers-løbet på Le Mans er et af de største og ældste racerløb i verden, så det ville være helt fantastisk at have motorsportens kongeklasse til at duellere på denne fantastiske bane.

Tilbage i 1967 blev det franske grand prix afhold på Bugatti-banen, som er den lille og mere permanente udgave af den store bane. Så selve baneanlægget har haft besøg af Formel 1 før, men ikke på den helt store bane på omkring 13 kilometer, og det kunne være lidt fedt at opleve Kimi Räikkönen, Nico Rosberg, Daniel Ricciardo og alle de andre blæse rundt på den bane. Den gang, på Bugatti, var det i øvrigt Jack Brabham der vandt løbet i sin Brabham-racer.

Toyota foran Porsche og Ferrari
Copyright Toyota Motorsport


3: Laguna Seca

Bane nummer tre på listen er en man helt sikkert kender, hvis man som undertegnede har brugt rigtig mange timer på at spille bilspil eller man følger meget med i amerikansk motorsport. Gør man en af disse to ting har man helt sikkert stiftet bekendtskab med Laguna Seca og ikke mindst det berømte/berygtede proptrækker-sving.

Banen er placeret ved byen Monterey, der ligger i staten Californien. Her ligger racerbanen, som i min verden er den mest underholdende og sjoveste bane amerikansk motorsport har at byde på.

Igen er der tale om en bane, som ligger i en kuperet terræn. Den 3.602 meter lange bane snor sig nemlig op og ned og ind og ud mellem diverse bakker. Banens meste kendte sving er den såkaldte "proptrækker" som er et S-sving man møder lige efter toppen af den ene af bakkerne. Det er et sving, som mange har svært ved, fordi man skal holde tungen lige i munden for ikke at klokke i den og lave noget galt.

Banerekorden indehaves af Ferraris testkører Marc Gene, der havde en Ferrari Formel 1-racer med en tur rundt på banen i 2012. Han kørte i en Ferrari fra 2003 og satte tiden 1'05.786. Marc Genes omgang kan ses i filmen neden under.



4: Nordschleife

Den næste bane på listen er en af dem som i forvejen har en stor Formel 1-historie, men som ikke bliver brugt til Formel 1 mere, da den ikke er helt opdateret, når det kommer til sikkerhed. Banen der er tale om er Nürburgring Nordschleife, den lange udgave af Nürburgring, der måler intet mindre end 20.8 kilometer, hvis man kun benytter den gamle del og ikke har slået de to baner sammen.

Denne bane er måske den sværeste racerbane i verden, hvilket også er årsagen til, at den skal være med på denne liste. Banen er ujævn, kuperet og har så mange sving, at det kan være svært at forudse hvilket der kommer næste gang, hvis man ikke har kørt banen rigtig mange gange.

Banen ligger desuden i et skovområde. Omgivelserne er smukke men også barske (banens kælenavn er Det grønne Helvede). Det gør den til en kæmpe udfordring og specielt for de moderne Formel 1-racere, der har en meget lav højde.

Banen bliver stadigvæk benyttet til motorsport. Således bliver det årlige 24 timers-løb på Nürburgring bl.a. kørt på Nordschleife, og sidste år blev der kørt en afdeling af VM for standardvogne. Til daglig er banen i øvrigt åben for offentligheden, så det er bare med at komme af sted, hvis man vil have luftet familie-raceren.

Det skal naturligvis lige med, at banen har et plettet ry i form af nogle dødsfald og ulykken med Niki Lauda,hvor han blev slemt forbrændt. Derfor er der ingen tvivl om at banen ikke er god nok til Formel 1, men den kan godt være på en drømmeliste.

Nordschleifen
Copyright Wikipedia


5: Bybanen i Århus

Den sidste bane på listen er meget lokal, hvis man som undertegnede er bosiddende i det østjyske. Det er nemlig banen, som bliver brugt til Classic Race i Århus. Ja bevares, der var mange andre baner som man kunne have valgt til at slutte denne liste af, men lidt lokalpatriot må man godt være en gang i mellem.

Desuden så har bybanen i Århus en masse gode aspekter. Den har en start/mål-langside på Strandvejen som drejer, så køreren ikke kan slappe helt af, selvom det går mest lige ud. Efter det kommer der et skarpt sving som fører bilerne ud på Oddervej. Det sving er så skarpt, at mange af de Formel 1-biler, der kører opvisning på banen, har svært ved at komme helt igennem.

Udover selve banen er omgivelserne i Århus også noget helt for sig. Hvor mange racerbaner rundt omkring i verden kører lige forbi en dronnings sommerhus? Ikke ret mange, men nu er der jo heller ikke mange konger eller dronninger tilbage, kan man sige. Ud over det er det en fornøjelse at gå rundt i Mindeparken og se de forskellige udstillinger, boder (som godt kan blive et dyrt bekendtskab) og folk der er klædt ud som man nu var da deres bil var moderne.

Lyden er også fed, hvilket man kan få en forsmag på i videoen nedenunder som undertegnede selv har filmet. Jeg skal naturlivs beklage billedkvaliteten, men lyden burde kunne illustrere, hvad banen kan på den front.



Det var så enden på denne liste. Kom gerne med jeres bud på alternative Formel 1-baner i kommentarfeltet.

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Vender Formel 1 tilbage til Nürburgring? Flere tests til de nye teams »