Skeletterne i Williams-skabet

De tidligere Williams-kørere Nico Rosberg og Ralf Schumacher peger på flere årsager til det stolte teams nedgang. Spørgsmålet er også, om Claire Williams er den rette til at lede teamet i krisetider

Sir Frank og Claire Williams . Copyright Williams F1

Af: Jesper Emke Clausen (jc@bmf1.dk) d. 19/4 2019 klokken 13:04

„Du er absolut intet værd!“. Det var beskeden til Nico Rosberg under løbet på Hockenheim i 2006, hvor han spandt af banen på første omgang. Et par dage efter løbet ringede en af Williams-ingeniørerne, Sam Michael, til Rosberg og sagde: ”Nico, du har været fuldstændig ubrugelig for os hele weekenden”.

”Det gjorde ondt”, har Nico Rosberg senere fortalt. Men det var desværre ikke den eneste ubehagelige oplevelse hos Williams for tyskeren med den finske far: Efter kvalifikationen til Melbournes grand prix var den daværende tekniske chef hos Williams, Patrick Head, løbet hen til Rosberg, havde taget fat i ham, revet visiret op og råbt Rosberg direkte ind i ansigtet: ”Hvis du bliver ved med at køre på den måde, så ødelægger du hele firmaet!”

Nico Rosberg på podietNico Rosberg på podiet
Copyright Williams F1


De to situationer, som Nico Rosberg sætter ord på, er åbenbart ikke enkeltstående tilfælde hos Williams. Det har aldrig været nogen hemmelighed, at arbejdskulturen hos Williams er knaldhård. Men spørgsmålet er, om den hårde arbejdskultur nu er en medvirkende faktor til, at teamet ikke kan følge med de andre.

Rosberg, der kørte for Williams fra 2006 til 2009, mener, at Williams-ledelsen lever på succeserne fra fortiden. Dengang var tiden en anden, Formel 1 var mindre komplekst, og mentaliteten var anderledes.

Ralf Schumacher, der kørte for Williams fra 1999 til 2004, er enig med Rosberg: Williams har „en helt speciel ledelsesstil“, siger han.

Med tanke på Rosbergs oplevelser hos Williams udtaler Ralf Schumacher: "Det undrer mig ikke. Der er tale om en ledelsesstil, som stammer fra 70‘erne og 80’erne. Teamet ledes ud fra princippet om, at medarbejderne skal være bange."

sdfsdf
Copyright DTM Media


Schumacher mener, at Williams’ tilgang til og behandling af medarbejderne påvirker Formel-teamet negativt: "Medarbejderne skal være motiverede, de skal kunne turde komme med idéer. De arbejder alligevel hårdt fra morgen til aften, men faktorer som at have det sjovt og kunne sige sin mening spiller ingen rolle [hos Williams]. Derfor kommer man heller ingen veje."

Det seneste offer hos Williams lader til at være Paddy Lowe. Det mener i hvert fald Ralf Schumacher. Paddy Lowe har haft stor succes som teknisk chef hos Mercedes og var med til at gøre teamet til verdensmestre, før han kom til Williams.

Schumacher udtaler: "[Paddy Lowe] befandt sig i helt andre arbejdsomgivelser og havde stor succes. Men han kan heller ikke få Williams på ret køl. Det burde man tænke lidt over."

Billeder fra Ruslands Grand Prix 2017. Paddy LoweBilleder fra Ruslands Grand Prix 2017. Paddy Lowe
Copyright Williams F1


Ralf Schumacher er meget skeptisk over for, om Claire Williams kan lede teamet, så det igen går fremad. Hun har "desværre overtaget sin fars vaner", siger han: "Jeg mener, at man burde overveje, om hun er den rigtige til jobbet. Måske burde Williams‘ ledelse omstruktureres."

Så længe man har succes i Formel 1, bliver der ikke stillet spørgsmålstegn ved ledelsesstilen, men senest når man har været et bundteam i så lang tid, som Williams har, burde alarmklokkerne ringe.

Schumacher opsummerer: "Det er ikke nogen nem situation. Rent økonomisk står Williams med ryggen mod muren. De sidste par år har været meget ringe. Og de dårlige resultater gør bare hele situationen endnu værre.“

OM SKRIBENTEN

Jesper fra BMF1 Jesper er cand.mag. i Moderne Kultur fra Københavns Universitet med speciale i biler og bor til dagligt i Berlin.

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Ferrari syntes det er svært med teamordrer Grosjean bekymret »