BMF1 på besøg hos Viasat artikel 2.

BMF1 var på besøg hos Viasat/Viaplay da USAs Grand Prix blev transmitteret sidst på sæsonen 2018. I de følgende artikler, kan I læse mere om, hvor stort et arbejde et egentlig er at lave LIVE TV og hvor meget tid de bruger.

TV3 . Copyright BMF1

Af: Allan (arh@bmf1.dk) d. 11/3 2019 klokken 18:03

I denne anden artikel om vores besøg hos Viasat, kommer vi ind på en del af den teknik, der gør det ekstra underholdende at se udsendelserne.

Når man har set kamerafolk i udsendelser fra DR, har de ofte et stort tungt kamera, monteret på en meget fod, som en enkelt mand ruller rundt med. Sådan er det ikke hos Viasat.

Formel 1 studietFormel 1 studiet
Copyright BMF1


Steady-cam
Det primære kamera under udsendelsen er studiets steady-cam. Det er det midterste kamera i studiet, og fungerer ved at det hænger på kameramanden i et støddæmpet vægt-system, sådan at kameramanden kan gå frem og tilbage og dreje optagelsen rundt uden at skulle bruge et stativ.

Kameraet kræver 3 personer til at fungere. Kameramanden bærer på kameraet og sikrer at det peger den rigtige vej. Bagved ham går en assistent som holder kabler så kameramanden kan gå frit frem og tilbage uden at falde i det. Den tredje person kaldes en focus-puller, som sørger for at fokusere kameraet i forhold til afstanden til væggen eller den tv-vært som taler.

Formel 1 studietFormel 1 studiet
Copyright BMF1


Viasats steady-cam er integreret med en matrix af reflekser i studiets loft. Når kameraet bevæger sig, så kan en computer på den måde se hvor kameraet står i studiet og hvilken vej det peger.
Dette bruges når der fx skal vises grafik med startopstilling, dæk eller VM stillingen. Dette giver en illusion på tv om at der står ting midt på gulvet som blot er lagt på i realtid med computergrafik.

Formel 1 studietFormel 1 studiet
Copyright BMF1


Vi går live
Midt i ventetiden går Amr. Fodbold i overtid så live optakten forsinkes et par minutter. Derfor må dæk-indslaget udgå hvor Luna ellers har interviewet flere kørere om intrigerne omkring Pirelli.
Det diskuteres helt op til start om hvilket indslag der må udgå for at passe tiden.

Kl 18:36 går udsendelsen endelig live.

Udsendelsen starter og Palshøj byder velkommen. I radioen kan vi hele tiden høre hvad det næste step i udsendelsen er. Der er mange der skal arbejde sammen om kamera, lyd, grafik og værterne.

Undervejs køres der meget mellem kameraer. Hele tiden er det scriptet hvem der skal sige noget og hvor lang tid det må tage.
Lidt som et teaterstykke og når der er startet reklamer, så er der en ro hvor alle glæder sig over at det er gået godt med optagelserne. Det er jo live TV.


Reklamer
Til løbet nævner Palshøj at der i dag skal køres 4 sæt reklamer under løbet fordi nedtakten er så kort. Dette er pga NFL som der skal sendes på 3+ lige efter løbet.
Det er samme antal som normalt men de plejer ikke alle at skulle ligge under løbet.


Løbet
Løbet ser vi sammen med Nicolas Kiesa og Peter Palshøj midt i studiet. Undervejs diskuterer vi flere af episoderne på banen og især Lewis Hamiltons tidlige pitstop under den første safety car bliver vendt flere gange - var det dumt eller smart? Havde Hamilton og Pete Bonnington satset for højt?


Resultaterne
Løbet vindes af Kimi Raikkonen som tager sin første sejr i over 5 år - og måske sidste nogensinde.

Selv om Christian Lundgaard blev 2’er i Formula Renault løbet så blev der ikke tid til at nævne det...

I studiet var 18 mand + 2 kommentatorer + 2 i sminken.

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Spil med og vind! Breaking News: Nye pointregler indført »