Gamle F1 biler i Aarhus

For at opleve Formel 1, skal man rejse til udlandet........ eller skal man nu virkelig også det?

CRAA 2015 . Copyright Kim Kristensen

Af: Kim Kristensen (kk@bmf1.dk) d. 28/5 2015 klokken 15:05

Sidste weekend var undertegnede til Classic Race Aarhus. Dels for at se de gamle standardvogne drøne rundt, men så sandelig også for at opleve gamle Formel 1 racere på tæt hold. Mens jeg var der opstod ideen til den her artikel. Det er både godt og skidt, da jeg kun havde min mobiltelefon med.

Derfor må I undskylde de ikke så gode billeder. De fleste af dem er også taget i pitten, mens der blev arbejdet på bilerne, så der mangler lidt hist og her på bilerne. Plus der kan stå nogle ting foran dem. Men jeg håber alligevel, I vil nyde denne lille reportage, hvis man kan kalde den det.

Formel 1 opvisning
Copyright Kim Kristensen


Den tyske Alfa Romeo kører Thomas Steinke havde flere forskellige typer biler med denne weekend. Her iblandt to Alfa Romeo Formel 1 biler fra starten af 80erne.

Alfa Romeo 1980
Copyright Kim Kristensen


Den første af hans Alfa Romeo Formel 1 biler var en 179B fra 1980, der tidligere er blevet kørt af Bruno Giacomelli. Den er udstyret med en V12 motor. Det var dog ikke en særlig holdbar bil, to 5. pladser og en 13. plads blev det til i 1980 sæsonen. Resten af løbene udgik man af.

Alfa Romeo 1982
Copyright Kim Kristensen


Den anden Alfa Romeo, Hr. Steinke havde med, var en 182B fra 1982. Denne bil var også udstyret med en V12 motor, og den var ude på banen mens undertegnede var der. Jeg vil godt skrive under på, at den lød rigtig godt. Bilen er tidligere blevet kørt af Andrea de Cesaris, eller "de Crasheris” som han blev kaldt, fordi han udgik af mange løb. 182B modellen, som var i Aarhus, var dog en af de biler, de Cesaris kørte på podiet. Alfa Romeo 182B blev nemlig kun brugt i et enkelt løb, nemlig løbet i Monaco, hvor de Cesaris sluttede som nummer 3. Planen med denne bil er i øvrigt, at Hr. Steinke vil benytte den i det officielle verdensmesterskab, der køres for gamle Formel 1 racere.

Bentton 1992
Copyright Kim Kristensen


Går man lidt længere ned af ”pitten” eller nok nærmere, rækken af telte, der er sat op i weekendens anledning, støder man på en gul Benetton racer. Bilens fulde navn er Benetton B192 og den er udstyret med en Ford motor. I dag ejes og køres den af den britiske dame Lorena McLaughlin. Da den blev brugt i Formel 1 feltet tilbage i 1992, og endda vandt det belgiske Grand Prix, var det dog med en anden og mere prominent kører. Det er nemlig Michael Schumachers gamle bil.

Arrows 1997
Copyright Kim Kristensen


Michael Schumachers bil er dog ikke den eneste bil i Aarhus, der tidligere er kørt af en Formel 1 verdensmester. Damon Hills gamle Arrows fra 1997 var der nemlig også.

Da Hill var blevet verdensmester i 1996, valgte han året efter at skifte til Arrows. Det betyder, at bilen bærer nummer 1. Noget succesår blev det dog ikke; En sjetteplads og en andenplads blev det til, og i resten af løbene kom Hill ikke i pointene. Han udgik desuden af seks løb. En af grundene til, at det gik så skidt, ligger i bilens motor.

Bilen var nemlig udstyret med en Yamaha V10 motor. Yamaha kan måske lave gode motorcykelmotorer, men motorer til en Formel 1 bil er de ikke så gode til. Det vidste de dog også godt. I 1997 sæsonen gav de nemlig deres motorer væk gratis, hvilket også var grunden til, at økonomisk trængte Arrows kørte med Yamaha motorer.

Arrows 1988
Copyright Kim Kristensen


Damon Hills Arrows var dog ikke den eneste, der var til stede i Aarhus. Britten Gary Harrison havde nemlig taget sin Arrows BMW med turbomotor med. Bilen er fra 1988 og blev dengang kørt af Derek Warwick. Bilen opnåede lidt fjerde- og femtepladser i sæsonen, men udgik for det meste. Det var i øvrigt den eneste bil i Aarhus med turbomotor.

Ferrari 1992
Copyright Kim Kristensen


Den eneste dansk ejede bil, der deltog i Aarhus, var en Ferrari fra 1992. Bilen er ejet af Claus Bertelsen i dag, mens den tilbage i 1992 blev kørt af franske Jean Alesi. 1992 var ikke en særlig god sæson for Ferrari, men Alesi kom da alligevel på podiet i Spanien og Canada. Dog måtte Alesi udgå af hele 10 ud af 16 løb. Søsterbilen, der blev kørt af italienske Ivan Capelli i de første 14 runder, og Nicola Larini i de to sidste, udgik også i 10 løb.

Formel 1 opvisning
Copyright Kim Kristensen


Det var min gennemgang af nogle af de Formel 1 biler, der var til stede i Aarhus. Der var også en Jordan fra 2002, men den var dækket til og kom ikke på banen, mens undertegnede var der. Men så var der jo så mange andre. Formel 1 bilerne er stort set med til Classic Race Aarhus hvert år (i hvert fald indtil naboerne får klaget for meget), så benyt endelig chancen til at komme ud og opleve nostalgien, der er ved de gamle biler.

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Verstappen vs Grosjean Magnussen tilbage i 2016 »